Gemiddeld verliest een persoon zo’n 100 tot 150 haren per dag. Aangezien er veel bij komt kijken is haaruitval bij zwangerschap heel normaal. Naarmate je meer rust krijgt zul je zien dat je haar langzaam weer sterker en mooier wordt.
Deze aandoening noemen dermatologen ook wel haaruitval bij nieuwe moeders. De oorzaak hiervan is het oestrogeenniveau vrij laag is.
Als je hier veel last van hebt kun je een aantal tips volgen die we hieronder staan.
Inhoudsopgave
Deze 5 tips om haaruitval te verminderen na zwangerschap
Hier zijn 5 tips om haaruitval het minimaliseren en hopelijk te stoppen.
- Vermijd producten zoals een haardroger of stijltang. Deze producten zijn vaak erg heet en kunnen je haar beschadigen. Door deze producten te vermijden hoef je ook geen zorgen te maken over het beschadigen van je haar.
- Gebruik geen zware conditioners. Zware conditioners kunnen je haar erg vettig en maakt. Probeer haar producten te vermijden die je haar erg vettig maken.
- Conditioners voor fijn haar zijn top. Deze conditioners voor fijn haar zijn perfect, vooral als je haaruitval extreem begint te worden. Conditioners maken je haar erg zacht en glanzend, maar let er wel op dat je niet teveel gebruikt.
- Gebruik alleen conditioner vooral aan het einde van je haar. Dit zorgt ervoor dat je niet per ongeluk je hoofdhuid vettig maakt. Zelf gebruiken we ook conditioners voor fijn haar en dit 1 a 2 keer in de week.
Veel voorkomende problemen bij haaruitval na zwangerschap
Er komen veel problemen bij kijken als je net zwanger bent geweest. Hieronder staan een veel voorkomende problemen na zwangerschap.
Jeuk
Vaak is het zo dat je hoofdhuid erg droog is en er jeuk ontstaat. Dit is heel normaal en er zijn mogelijkheden om dit te verminderen. Een aantal voorbeelden zijn: vitamines en mineralen, deze helpen heel erg bij het verminderen van jeukende hoofdhuid.
Als je ziet dat je hoofdhuid ook erg droog is, raden wij zeker aan om goede shampoo in combinatie met conditioner te gebruiken. Jeukende hoofdhuid kan erg vervelend zijn en duurt vaak een aantal weken voordat het volledig weg is.
Een droge hoofdhuid kan ook betekenen dat je niet genoeg water hebt gedronken en uitgedroogd bent. Zorg er dus goed voor dat je genoeg water drinkt overdag en niet teveel aan je hoofd krabt. Hoe meer je aan je hoofdhuid krabt hoe meer het wordt.
Kale plekken
In het geval van kale plekken na zwangerschap raden we je aan om contact op te nemen met een huisarts. Normaal gesproken komt dit niet vaak voor en is het vooral in kleine hoeveelheden haaruitval dat voorkomt.
Het kan wel eens voorkomen dat een je bij zwangerschap veel haar verliest, maar dit zijn niet gelijk kale plekken. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, zelf hebben wij dit nog nooit bij iemand mee gemaakt.
Zorg ervoor dat je direct contact opneemt met een huisarts en advies vraagt. Waarschijnlijk zal het zijn dat dit al eerder is voorgekomen bij andere patiënten na zwangerschap.
Supplementen
Supplementen nemen bij zwangerschap is niet altijd verstandig, zorg er eerst voor dat je zeker weet of de supplementen veilig zijn. Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor supplementen het zijn. Als je kijkt naar vitamine c of vitamine b zal het niet veel uitmaken.
Als je niet veel buiten komt is het wel belangrijk dat je voldoende vitamine D in neemt. Hoewel je ook niet teveel moet in nemen. De maximaal hoeveelheid dat aanbevolen is volgens het RIVM is 100 microgram vitamine d voor volwassenen. (1)
Alopecia
Alopecia ook wel Postpartum Alopecia genoemd komt veel voor bij moeders die niet zwanger zijn geweest. Deze periode duurt vaak een aantal weken, maar in het slechtste geval kan dit een aantal maanden na de bevalling gaan duren.
Je hoeft je geen zorgen te maken als je ziet dat het extreem begint te worden. Dit is heel normaal, zorg er dan ook voor dat je rustig blijft. En in het ergste geval kan je altijd contact opnemen met de huisarts.
Extreme haaruitval is iets wat niemand wilt mee maken en zorgt ook voor veel stress. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om zoveel mogelijk rust te nemen. Probeer niet al te veel zware activiteiten te verrichten. (2)
Shampoo
Als je ziet dat je haaruitval na de bevalling erg begint te worden kan je altijd een shampoo aanschaffen die gezonde vitamines bevatten. Shampoos stimuleren weer nieuwe haren en zorgt ervoor dat je haarzakjes weer in balans komen.
Onthoudt wel dat dit drie tot vier maanden kan duren voordat je echt resultaat ziet. Sommige vrouwen zien dit veel sneller maar normaal gesproken duurt dit een aantal maanden.
Er zijn veel verschillende shampoos en een goede vinden is niet al te moeilijk. Aangezien er zoveel verschillende zijn en iedereen een andere haar type heeft, is het moeilijk om 1 aan te wijzen die voor iedereen werkt.
Wanneer begint haar uitval na de bevalling?
Haaruitval begint vaak een aantal maanden na de bevalling. Dit kan een ongeveer 1 to 3 maanden duren voordat je het echt merkt.
Hoe lang duurt haaruitval na de bevalling?
Gemiddeld kan het zo’n 6 tot 12 maanden duren voordat je haar terug was zoals eerst. Het verschilt per persoon, maar in de meeste gevallen is het ongeveer hetzelfde. In deze tijd zul je vooral zien dat het in de eerste paar weken extreem zult zijn.
Naarmate je in een verdere stage na de bevalling komt, zul je zien dat je haaruitval steeds minder en minder wordt. Zorg er wel voor dat je de juiste producten gebruikt. Vermijd ook aan je hoofd te krabben, vooral als je nog in de beginfase zit.
De 8 Beste Shampoos Tegen Dun Haar is misschien een interessant artikel voor jou!
Conclusie
Haaruitval is een veel voorkomend probleem na de bevalling. Zorg goed voor je haar en minimaliseer de haaruitval als het kan.