Scheerschuim: waarom moet je dat gebruiken? 

Door: Kimberly
Gepubliceerd op:

Voor velen hoort scheren bij het dagelijkse ochtendritueel en is het een groot onderdeel van de persoonlijke verzorging. Er zijn verschillende scheermethoden die je kunt gebruiken om een gladde huid te krijgen. Hierbij kun je een elektrisch scheerapparaat gebruiken, maar er zijn ook mensen met een duidelijke voorkeur voor de ‘traditionele methode’ met een scheermes en scheerschuim. In deze blogpost gaan we dieper in op het belang en de voordelen van het gebruik van scheerschuim

Inhoudsopgave

Hydratatie van de huid

Een voordeel van scheerschuim is dat het je huid kan hydrateren. Dit kan wel per merk verschillend zijn. Scheerschuim bevat vaak hydraterende ingrediënten zoals glycerine en aloë vera. Deze ingrediënten houden vocht vast en houden de huid heerlijk gehydrateerd. Dit is vooral fijn voor tijdens het scheren. Deze hydraterende eigenschappen voorkomen uitdroging van de huid en minimaliseren irritatie en roodheid, waar je zeker last van kunt hebben tijdens het scheren. Dit maakt een goed gehydrateerd zeer belangrijk voor een fijne scheerervaring.

Verzachten van de haren

Een andere belangrijke kwaliteit van scheerschuim tijdens het scheren is dat het de haartjes verzacht. Zo zijn ze beter toegankelijk voor het scheermes. Het schuim omhult de haren en verzacht ze, hierdoor bieden ze minder weerstand tegen het mes. Dit resulteert weer in een gladdere scheerbeurt. Het verzachten van de haren vermindert ook nog eens de kans op irritatie en ingegroeide haren na het scheren.

Bescherming van de huid

Een andere belangrijke functie die scheerschuim met zich meebrengt is het beschermen van de huid. Het schuim vormt een beschermende laag over de huid, deze laag vermindert wrijving en minimaliseert hierdoor het risico op snijwonden, scheerbrand en andere vormen van irritatie. 

Gemakkelijkheid 

De gladde textuur van het scheerschuim maakt dat het scheermes soepel over de huid glijdt. Dit zorgt voor een fijne en nauwkeurige scheerbeurt. Dit fijne gladde laagje maakt het dus makkelijker om te scheren en vermindert het risico op de welbekende ongewenste bijwerkingen van het scheren.

Visuele hulp 

Wellicht is dit niet iets waar je als eerste aan denkt, maar scheerschuim heeft ook een functie waarbij het een visuele hulp biedt tijdens het scheren. Door de schuimende textuur op de huid, kun je gemakkelijk zijn waar je al bent geweest en waar je nog overheen moet. Hierdoor verklein je de kans om per ongeluk plekken over te slaan. Zo krijg je een gelijkmatige scheerbeurt en mis je geen haartjes. Vooral op de moeilijk bereikbare plekken, zoals vaak de kaaklijn, nek of intieme zones.

Het belang van scheerschuim

Het gebruik van scheerschuim is dus om meerdere redenen een belangrijk onderdeel in het scheerritueel. De hydraterende eigenschappen, het verzachten van de haren, het beschermen van de huid, de visuele hulp en dat het de scheerbeurt gemakkelijker maakt, zijn genoeg redenen die bewijzen dat scheerschuim gebruiken meer is dan een simpele ‘gewoonte’. Je kunt hierbij kiezen voor een klassieke scheerzeep, een schuimende gel of een hydraterend scheerschuim. Het toevoegen van zo’n stap aan je routine zal resulteren in een gemakkelijkere scheer routine, met een minder groot risico op irritaties.

Veelgestelde vragen

Wat is scheerschuim precies?

Scheerschuim is een product dat wordt gebruikt om de huid te hydrateren en de haartjes zachter te maken tijdens het scheren. Het creëert ook een glad oppervlak voor het scheermesje om over te glijden.

Waarom zou ik scheerschuim gebruiken in plaats van water alleen?

Scheerschuim bevat ingrediënten die helpen bij het verzachten van de haren en het verminderen van wrijving, waardoor het scheren soepeler en comfortabeler wordt dan alleen water.

Welke ingrediënten zitten er in scheerschuim?

Typische ingrediënten zijn water, oppervlakteactieve stoffen, emulgatoren, vochtinbrengende middelen, geurstoffen en conserveringsmiddelen. Veel scheerschuimen bevatten ook aloë vera, vitamine E en andere verzachtende middelen.

Is scheerschuim geschikt voor alle huidtypen?

Over het algemeen wel, maar sommige mensen met een gevoelige huid kunnen reageren op bepaalde ingrediënten in scheerschuim. Het is het beste om producten te kiezen die specifiek zijn ontworpen voor jouw huidtype.

Kan ik scheerschuim gebruiken voor andere delen van mijn lichaam dan mijn gezicht?

Ja, scheerschuim kan ook worden gebruikt voor het scheren van andere delen van het lichaam, zoals de benen, oksels en borst.

Hoeveel scheerschuim moet ik gebruiken?

Een kleine hoeveelheid, ongeveer ter grootte van een mandarijn, is meestal voldoende om een ​​goede laag schuim op het te scheren gebied te creëren.

Kan scheerschuim bederven?

Ja, scheerschuim kan bederven als het wordt blootgesteld aan extreme temperaturen of vochtigheid. Het is het beste om het op een koele, droge plaats te bewaren.

Zijn er alternatieven voor scheerschuim?

Ja, er zijn alternatieven zoals scheergel, scheerzeep en zelfs sommige conditioners of oliën die kunnen worden gebruikt om de huid te hydrateren tijdens het scheren.

Kan ik scheerschuim gebruiken met een elektrisch scheerapparaat?

Nee, scheerschuim is ontworpen voor gebruik met een traditioneel scheermesje. Voor elektrische scheerapparaten zijn er speciale scheergels of -lotions verkrijgbaar.

Is scheerschuim noodzakelijk voor een gladde scheerbeurt?

Het is niet absoluut noodzakelijk, maar het kan het scheren comfortabeler maken en het risico op snijwonden of irritatie verminderen.

Plaats een reactie

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben Kimberly, een studente aan TU Delft die houdt van alles wat met schoonheid te maken heeft. Zelf heb ik twee huisdieren, een kat en een hond, die altijd aan mijn zijde zijn. Als ik niet bezig ben met schoolwerk of bloggen over beauty, breng ik graag tijd door met mijn vriendinnen!

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen

In deze blogpost gaat het over de verschillende stappen uit een skincare routine. Zo weet jij precies wat voor verschillende stappen in huidverzorging er zijn.

In deze blogpost wordt uitgelegd hoe je jouw nagels kunt ontdoen van gellak of nepnagels. Zo kun je weer jouw natuurlijke nagels rocken óf ze klaar maken voor de volgende set nagels!

sporters

Haarverzorging voor sporters is essentieel vanwege uitdagingen zoals zweet, chloor, zout water en blootstelling aan de elementen. Basisverzorging omvat regelmatig wassen met geschikte shampoos en conditioners, terwijl specifieke strategieën zoals het dragen van een badmuts of het gebruik van leave-in conditioners kunnen helpen bij specifieke situaties. Kies natuurlijke haarverzorgingsproducten die passen bij jouw haartype en behoeften voor gezond en sterk haar, zelfs tijdens het sporten.

stralende huid voeding

Voor een stralende huid zijn voedingsstoffen als vitamines A, C, E, mineralen zoals zink en selenium, en omega-3 vetzuren essentieel. Water houdt de huid gehydrateerd. Eet groenten, fruit, vette vis en noten, en vermijd suiker, bewerkte voeding, sommige zuivelproducten, alcohol en cafeïne voor een gezonde huid.

zwanger

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je haar zorgvuldig te verzorgen. Gebruik milde en veilige haarproducten zonder sulfaten en parabenen, was je haar regelmatig, vermijd agressieve stylingtools en chemicaliën zoals haarkleurmiddelen tijdens het eerste trimester. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met essentiële voedingsstoffen en hydrateer je haar met maskers. Hormonale veranderingen kunnen haaruitval veroorzaken, maar dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg een arts voor aanhoudende haarproblemen.

natuurlijke oliën voor het haar

Natuurlijke oliën zoals kokos-, argan- en jojobaolie zijn top voor je haar. Ze voeden, geven glans, en beschermen tegen schade. Gebruik ze als masker of conditioner, afhankelijk van wat je haar nodig heeft. Ze zijn veel beter dan synthetische producten die vaak schadelijk zijn. Kies de juiste olie voor jouw haartype en experimenteer gerust met mengsels voor het beste resultaat.