Hoe krijg je een vette huid en wat valt er tegen te doen?

Door: Kimberly
Gepubliceerd op:

Een vette huid is iets wat veel mensen geen fijn gevoel vinden. Mensen beschouwen het als snel als iets wat erg vies is. Maar wat doet je huid, hoe kom je aan een vette huid en wat kan je er allemaal aan doen? Hieronder ga ik het allemaal uitleggen.

Wat doet je huid?

Onze huid beschermt ons elke dag tegen verschillende soorten stoffen en stralingen van buiten. De huid is ons grootste orgaan. De huid bestaat uit drie verschillende soorten lagen: de epidermis, dermis en de hypodermis. Deze lagen houden ziekteverwekkers, chemicaliën, beschadigingen en uv-licht buiten de deur. In de laag dermis bevinden zich de talgklieren die talg afscheiden. Talg bestaat vooral uit vetten en beschermt de huid. Meestal produceren de talgklieren precies genoeg talg, maar soms is er overproductie van talg en dat zorgt ervoor dat de huid vettig wordt.

Hoe krijg je een vette huid?

Een vette huid ontstaat dus door het te veel produceren van talg. Mensen vragen zich dus ook vaak af hoe het komt dat de talgproductie zo hoog is. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan erfelijke factoren, de leefstijl, voeding, leeftijd of geslacht. Zo zie je vaak dat de verandering in de puberteit vaak zorgt voor vette huid. Ook is je huid afhankelijk van je voeding. Vaak is het dus geen pech dat je hebt, maar iets waar je ook wat aan zou kunnen doen.

Veel suikers zorgen ervoor dat je een hoge talgproductie aanmaakt. Te veel suiker kan er ook voor zorgen dat je alvleesklier veel insuline aanmaakt. Insuline maakt veel androgene hormonen globuline aan, wat ook voor een hogere talgproductie zorgt. Niet alleen suiker, maar ook melkproducten zorgen voor het verhogen van insuline. De combinatie van melkproducten en puberteit zorgt bij veel mensen ook voor een vette huid.

Wat te doen tegen een vette huid?

Wat dus goed is om te doen tegen een vette huid, is het beperken van het gebruik van melk- en suikerproducten. In plaats van melkproducten zijn gefermenteerde zuivelproducten wel goed, denk bijvoorbeeld aan yoghurt. Deze producten zorgen er namelijk voor dat je minder talgproduct aanmaakt, waardoor je minder snel een vette huid krijgt. Ook heeft je huid vitamines nodig. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A, C, D, E, en B. Vitamine D en A zijn de belangrijkste talgproductie remmers. 

Plaats een reactie

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben Kimberly, een studente aan TU Delft die houdt van alles wat met schoonheid te maken heeft. Zelf heb ik twee huisdieren, een kat en een hond, die altijd aan mijn zijde zijn. Als ik niet bezig ben met schoolwerk of bloggen over beauty, breng ik graag tijd door met mijn vriendinnen!

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen
tandenpoetsen met houtskool

Wittere tanden is iets wat veel mensen graag zouden willen. Iets wat tegenwoordig in veel beautyproducten zit verwerkt, is houtskool en nu dus ook in tandpasta. De vraag die veel…

donkere kringen en strepen onder oog

Iets waar veel mensen onzekerheid over hebben zijn zwarte kringen en strepen onder de ogen. Zij vragen zich dan ook af hoe die kringen en strepen onder de ogen komen….

tips voor haargroei

Je haar groeit natuurlijk eindeloos door. Een haar groeit gemiddeld 2 tot 6 jaar, daarna valt je haar uit. Een haar groeit ongeveer één centimeter per maand. Iedereen heeft verschillende…

tips tegen vettig haar

Veel mensen vinden vettig haar een van de meest vervelende dingen. Het begint te jeuken, je voelt je vies en zo krijg je je haar niet mooi in model. Maar…

Eyeliner

Vind je je uitstraling een beetje saai worden? Dan is eyeliner wat voor jou! Het laat je ogen naar voren komen en ook ziet het er gewoon mooi uit. Daarnaast…

hoe gezicht stomen

Je hoort regelmatig dat mensen hun gezicht stomen. Dit wordt ook wel een gezichtssauna genoemd. Dit ritueel wordt door veel mensen als fijn ervaren: de huid kan diep worden gereinigd….