Is een shampoo van de drogist slecht?

Door: Erik
Geupdate op:

De shampoos die we in de drogisterij vinden, zijn om voor de hand liggende redenen aantrekkelijk.

Ze zijn betaalbaar, komen in leuke, kleurrijke flessen en hebben heerlijke geuren.

Dezelfde dingen die deze producten betaalbaar maken, kunnen echter ook schadelijk zijn voor ons haar.

Hieronder staan ​​een paar ingrediënten opgesomd op te letten voor de volgende keer dat je door het shampoowinkelpad loopt.

Nee, een shampoo van de drogist is niet slecht. Echter is het wel aangeraden om eerst naar de ingredienten te kijken voordat je er een koopt.

Inhoudsopgave

Ingrediënten van de drogist

Water

Water is vaak het eerste ingrediënt in veel drogisterijshampoos. Waarom dit een slechte zaak is? Omdat water de rest van de ingrediënten verdunt, lijkt het product voordeliger dan het is.

Natuurlijk betaal je minder, maar je zult meer van het product moeten gebruiken om dezelfde resultaten te krijgen.

Salonproducten gebruiken een hogere concentratie aan ingrediënten, waardoor ze veel langer meegaan.

Als je ooit probeert te beslissen of een product afgezwakt is, probeer dan de aanwijzingen te controleren.

Als ze je adviseren om veel product te gebruiken, is dat een goede indicatie dat het van lage kwaliteit is.

Siliconen en dimethicon

‘Conen’, zoals siliconen en dimethicon, worden vaak aangetroffen in conditioners van de drogist.

De stoffen worden toegevoegd om de glans van het haar te vergroten, maar kunnen ophoping in het haar veroorzaken, waardoor het moeilijk wordt voor het haar om vocht te absorberen of vast te houden.

De waterdichte laag waarin siliconen je haar omhult, houdt misschien een kleine hoeveelheid vocht vast, maar het houdt ook andere voedende ingrediënten buiten, zodat ze de haarzakjes niet kunnen bereiken.

Bij herhaald gebruik vormt zich na verloop van tijd een dikke siliconenlaag op je haar, die moeilijk te verwijderen is en leidt tot broosheid, dof haar en droogheid.

Dit wordt alleen maar erger als je warmte op je haar gebruikt. Je stijlt niet alleen je haar met 200 graden hitte, je verwarmt ook de onnatuurlijke siliconenlaag die zich op je haar heeft opgebouwd, waardoor het erg vatbaar is voor breuk.

Veel drogisterijshampoos bevatten nog steeds siliconen, waardoor je haar in het begin zacht, glanzend en zijdeachtig zal zijn, maar door de siliconen kan je haar in plaats daarvan na verloop van tijd dof of ‘plakkerig’ worden.

Sulfaten

Natriumlaurylsulfaat (SLS) is een veelgebruikt wasmiddel in veel shampoos dat het schuim veroorzaakt dat we vaak in haarreclames zien.

Sulfaten zijn echter erg hard voor het haar en zullen het ontdoen van de essentiële oliën die het nodig heeft om gezond te blijven, zullen eiwitten afbreken en een gezonde haargroei stoppen.

Natriumchloride (zout)

Zout wordt meestal vermeld op de achterkant van shampooflessen met zijn chemische naam, natriumchloride.

Het wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel in shampoos en conditioners die natriumlaurylsulfaat bevatten.

Tegenwoordig adverteren veel shampoos zichzelf zelfs als ‘zeezoutshampoos’, met een warrige, strandachtige esthetiek.

Maar denk eens aan wat oceaanwater met je haar doet, en je zult zien waarom zout eigenlijk behoorlijk hard is voor keratine (het taaie eiwit waaruit haar bestaat).

Het kan een droge en jeukende hoofdhuid veroorzaken, alsook haaruitval.

Parabenen

Gebruikt om de houdbaarheid van een gemiddeld haarverzorgingsproduct te verlengen, staan ​​parabenen zoals methylparabeen en propylparabeen bekend om hun giftige aard.

Onderzoeken hebben aangetoond dat parabenen gemakkelijk door de huid worden opgenomen en zeer schadelijk kunnen zijn voor de hoofdhuid.

Waar siliconen technisch niet schadelijk zijn voor je gezondheid, kunnen parabenen allergische reacties veroorzaken en huidaandoeningen verergeren.

Dit gaat dus niet alleen over je haargezondheid, maar ook over je lichamelijke gezondheid.

Gelukkig worden parabenen nu minder vaak gebruikt in haar- en lichaamsproducten, maar ze zijn nog steeds te vinden in sommige drogisterij-shampoos om de levensduur van het product te verlengen.

Waarom producten kopen in het kapsalon?

Er zijn genoeg redenen om je shampoo voortaan in je kapperszaak aan te schaffen.

Eerst en vooral de ingrediënten. Salonproducten gebruiken hooggeconcentreerde, hoogwaardige ingrediënten die je haar voeden en hydrateren.

Als je naar de ingrediënten op de achterkant van je shampoo kijkt, zul je zien dat er geen enorm verschil is tussen het salon- en drogisterijproduct.

De beste manier om dit uit te leggen, is door shampoos gelijk te stellen aan bakolie.

De salonproducten zijn de extra vierge olijfolie, de onbewerkte batch, het beste van het beste.

De drogisterijproducten zijn vergelijkbaar met koolzaadolie, de verwerkte versie van lagere kwaliteit. Het is nog steeds olie, het is alleen van beduidend mindere kwaliteit.

Ja, salonproducten kosten meer, maar je hoeft minder product te gebruiken. Hoeveel mensen gebruiken daadwerkelijk de hoeveelheid ter grootte van een erwt die wordt aanbevolen door je shampoofles?

De kans is groot dat je je handpalm vult met shampoo en dat je pas zo een schuimfeestje kan doen ontstaan. Bij sterk geconcentreerde producten heb je echter maar een kleine hoeveelheid nodig.

Een fles salonshampoo kan maanden meegaan, terwijl een drogisterijshampoo amper een maand meegaat. Je kapper heeft waarschijnlijk verschillende merken en producten onderzocht en getest vooraleer een aanbeveling te doen.

Toon je steun door zijn of haar advies op te volgen. Hun belangrijkste doel is om je een look te geven waar je van houdt en je te leren hoe je deze look maandenlang na je bezoek kunt behouden.

Conclusie

Zie shampoo als wijn. Alle wijn is gemaakt van druiven, en sommigen zouden zeggen dat ze allemaal in principe hetzelfde smaken.

Maar net zoals een professionele sommelier de subtiele verschillen in veel aspecten van een fles wijn kan zien in vergelijking met een andere, kan een professionele kapper hetzelfde doen met shampoo.

Dat gezegd hebbende, als je alleen maar iets goedkoops wilt dat de klus geklaard krijgt, ga dan zeker voor de drogisterijoptie.

Als je problemen hebt zoals roos, haarbreuk en gespleten punten, dan maak je best een afspraak bij je favoriete kapperszaak om je haarverzorgingsproces te verfijnen

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen

Deze tekst gaat over het belang van scheerschuim. Zo weet je precies waarom deze voor velen vanzelfsprekende stap in het scheren, nou eenmaal zo belangrijk is.

In deze blogpost gaat het over de verschillende stappen uit een skincare routine. Zo weet jij precies wat voor verschillende stappen in huidverzorging er zijn.

In deze blogpost wordt uitgelegd hoe je jouw nagels kunt ontdoen van gellak of nepnagels. Zo kun je weer jouw natuurlijke nagels rocken óf ze klaar maken voor de volgende set nagels!

sporters

Haarverzorging voor sporters is essentieel vanwege uitdagingen zoals zweet, chloor, zout water en blootstelling aan de elementen. Basisverzorging omvat regelmatig wassen met geschikte shampoos en conditioners, terwijl specifieke strategieën zoals het dragen van een badmuts of het gebruik van leave-in conditioners kunnen helpen bij specifieke situaties. Kies natuurlijke haarverzorgingsproducten die passen bij jouw haartype en behoeften voor gezond en sterk haar, zelfs tijdens het sporten.

stralende huid voeding

Voor een stralende huid zijn voedingsstoffen als vitamines A, C, E, mineralen zoals zink en selenium, en omega-3 vetzuren essentieel. Water houdt de huid gehydrateerd. Eet groenten, fruit, vette vis en noten, en vermijd suiker, bewerkte voeding, sommige zuivelproducten, alcohol en cafeïne voor een gezonde huid.

zwanger

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je haar zorgvuldig te verzorgen. Gebruik milde en veilige haarproducten zonder sulfaten en parabenen, was je haar regelmatig, vermijd agressieve stylingtools en chemicaliën zoals haarkleurmiddelen tijdens het eerste trimester. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met essentiële voedingsstoffen en hydrateer je haar met maskers. Hormonale veranderingen kunnen haaruitval veroorzaken, maar dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg een arts voor aanhoudende haarproblemen.