4 Manieren om beschadigd haar te herstellen

Door: Erik
Gepubliceerd op:

Er valt veel te zeggen over de bos met haar op ons hoofd. Voor velen van ons is het een van de belangrijkere dingen in het leven. En gezonde haardos.

Ken je nog die slogan van een paar jaar geleden. ‘Als je haar maar goed zit’. En dat is ook zo. Je hele dag kan verpest zijn als je haar niet ‘wil’ in de ochtend. En zo’n dag dat je bos perfect zit, dan kan er ook weinig mis gaan.

Hoe je haar zich gedraagt, maakt of breekt je dag, kun je soms wel stellen. En dit geldt eigenlijk zowel voor mannen als voor vrouwen.

We zien niet voor niets ook zoveel op de markt voor mannen die hun haar verliezen bijvoorbeeld. Maar gezond en glanzend haar is toch wel iets waar we veel voor over hebben.

Kappers varen er wel bij en ook de hele markt met haarverzorgingsproducten. Er is voor elke haarsoort wel wat te krijgen.

Inhoudsopgave

Wat is beschadigd haar?

Helaas komt ook beschadiging van het haar veelvuldig voor. Soms door verkeerde producten, of omdat we te vaak hebben geverfd of gepermanent.

Veel producten kunnen echt belastend voor onze haren zijn en dan moeten we aan de slag om onze haren weer op te peppen. We trekken alles uit de kast om de conditie van ons haar weer te verbeteren.

Ook weersinvloeden kunnen veel effect hebben op de conditie van onze haren of het gebruik van strakke elastiekjes of als we het vaak opsteken. Zelfs de zon en UV-straling heeft effect op ons haar.

Hoe kun je beschadigd haar herstellen en wat is beschadigd haar eigenlijk?

Een haar, als je die uitvergroot, bestaat uit een haarschacht met kleine schubjes. Die schubjes zijn net kleine klepjes die over elkaar liggen als dakpannetjes.

Deze klepjes kunnen open en dicht en zijn heel belangrijk om de kern van de haar te beschermen. Dit heeft te maken met bijvoorbeeld de balans van vocht in je haar. Die schubjes kunnen kapot gaan.

Denk dan bijvoorbeeld aan het wrijven met een handdoek, door de hete styletang of zelfs door het tegen elkaar schuren van andere haarschachten.

Daarnaast kunnen bepaalde behandelingen met chemische producten ook de schubben ruïneren.

De schubjes liggen dan niet meer beschermend over elkaar en zo kan je haar vocht verliezen en uitdrogen door de openingen die tussen de schubben ontstaan.

Wat is dan broos en poreus haar?

Je kunt je haar broos of breekbaar noemen als de bescherming is weggevallen en de schubjes steeds open blijven staan.

De kern van je haar is kwetsbaar en is niet meer beschermd tegen allerlei invloeden van buiten. De natuurlijke ketens van keratine in je haar breken af en je haar wordt zwak. Je haar wordt poreus als er grote openingen ontstaan tussen de schubben van je haar.

Daardoor wordt er wel van alles opgenomen, goed en slecht, maar ook weer snel losgelaten. De vochtbalans is ver te zoeken en je haar wordt uiteindelijk dof en ziet er niet meer gezond uit.

Je haar zal ook sneller klitten, het ziet er dof uit, breekt makkelijk af en laat gespleten puntjes zien.

Maar is je haar nog te herstellen?

Je kunt heel veel dingen doen om je haar weer in betere conditie te krijgen. Stop in elk geval zoveel mogelijk met alles wat je haar kan beschadigen.

Verf je je haar, kijk dan naar zachtere middelen of stop met verven. Kam en borstel je haar voorzichtig. Gebruik zachte en natuurlijke shampoo.

Chemische middelen met een hoge PH-waarde kun je het beste laten staan. Overweeg een satijnen kussensloop, dat voorkomt ook wrijving met de haarschachten en vermijd hitte in je haar.

Heb je gespleten puntjes, dan kun je die het beste afknippen. Er zijn diverse producten die zeggen je gespleten puntjes te kunnen herstellen, maar dat is altijd maar tijdelijk.

Als je je puntjes gaat knippen, gebruik een goede en scherpe kappersschaar.

Manieren om beschadigd haar te herstellen

Shampoos met de juiste pH-waarde

Heel veel haarproducten zoals de vloeistof die bij permanenten wordt gebruikt en ook haarverf brengen de pH-waarde van je haar omhoog, net als sommige shampoomerken.

Een hoge pH-waarde van je haar zorgt ook dat de schubjes omhoog gaan staan en daardoor makkelijker beschadigd raken.

Wat je wil is dat de schubben mooi en glad over elkaar liggen. De pH-waarde van je haar moet dus naar beneden. Een pH-waarde van 5.0 is ideaal.

Sommige haarproducten helpen de pH-waarde naar beneden te brengen, maar een van de simpelste oplossingen is om je haar regelmatig te spoelen met appelazijn, nadat je je haar hebt gewassen met koel of liefst koud water.

Proteïne

Hierboven noemde ik keratine al een keer. Keratine dat verloren gaat als je haar beschadigd is.

Keratine is een proteïne, dus ook gebruik van haarverzorgingsproducten met proteïne kunnen je helpen om je haardos verder te herstellen.

Hydrateren

Je beschadigde haar heeft vocht verloren. Daarom is het toevoegen van vocht en het herstel van de vochtbalans essentiëel. Zeker ook als je producten met proteïne gaat gebruiken om je haar te repareren.

Kies dus voor haarverzorging met vochtinbrengende eigenschappen. Je kunt hierbij ook denken aan natuurlijke middelen als honing, aloë vera gel en glycerine.

Maak eens zelf een haarmasker van de gel uit verse aloë vera bladen en laat dit minstens een kwartier intrekken. Je kunt hier ook dagelijks je haarpuntjes mee behandelen.

Zorg dat je haar daarna het vocht vasthoudt door afsluitend een beetje olie van jojoba bijvoorbeeld in te masseren, zodat je het vocht niet meteen weer aan de lucht verliest.

De kracht van herhaling

Houd je haar goed in de gaten en volg de genoemde tips en herhaal ze veelvuldig. Met één keer ben je er niet. Wees lief en behandel je haar voorzichtig en met liefde.

Probeer niet je haar teveel te forceren, want dat heeft geen zin. Je moet heel veel geduld hebben om echt resultaat te behalen.

Tot slot

Probeer je haar zoveel mogelijk te beschermen, zoals een satijnen kussensloop en gebruik een natuurlijk product als lijnzaadolie om de haarzakjes te herstellen.

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen

Deze tekst gaat over het belang van scheerschuim. Zo weet je precies waarom deze voor velen vanzelfsprekende stap in het scheren, nou eenmaal zo belangrijk is.

In deze blogpost gaat het over de verschillende stappen uit een skincare routine. Zo weet jij precies wat voor verschillende stappen in huidverzorging er zijn.

In deze blogpost wordt uitgelegd hoe je jouw nagels kunt ontdoen van gellak of nepnagels. Zo kun je weer jouw natuurlijke nagels rocken óf ze klaar maken voor de volgende set nagels!

sporters

Haarverzorging voor sporters is essentieel vanwege uitdagingen zoals zweet, chloor, zout water en blootstelling aan de elementen. Basisverzorging omvat regelmatig wassen met geschikte shampoos en conditioners, terwijl specifieke strategieën zoals het dragen van een badmuts of het gebruik van leave-in conditioners kunnen helpen bij specifieke situaties. Kies natuurlijke haarverzorgingsproducten die passen bij jouw haartype en behoeften voor gezond en sterk haar, zelfs tijdens het sporten.

stralende huid voeding

Voor een stralende huid zijn voedingsstoffen als vitamines A, C, E, mineralen zoals zink en selenium, en omega-3 vetzuren essentieel. Water houdt de huid gehydrateerd. Eet groenten, fruit, vette vis en noten, en vermijd suiker, bewerkte voeding, sommige zuivelproducten, alcohol en cafeïne voor een gezonde huid.

zwanger

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je haar zorgvuldig te verzorgen. Gebruik milde en veilige haarproducten zonder sulfaten en parabenen, was je haar regelmatig, vermijd agressieve stylingtools en chemicaliën zoals haarkleurmiddelen tijdens het eerste trimester. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met essentiële voedingsstoffen en hydrateer je haar met maskers. Hormonale veranderingen kunnen haaruitval veroorzaken, maar dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg een arts voor aanhoudende haarproblemen.