Gevoelige Hoofdhuid na haar verven: Dit is de oplossing!

Door: Erik
Geupdate op:

Of het nu in het koude seizoen is, na een chemische behandeling, door verkeerde verzorging of in tijden van stress.

Er zijn veel redenen voor een gevoelige hoofdhuid. Jeuk, trekkerigheid, roos, branderig gevoel – als de hoofdhuid niet in balans is, zal dit duidelijk merkbaar zijn.

Hoewel een gevoelige hoofdhuid ook een aanleg kan zijn, zijn het vaak ongeschikte stylingsproducten of slechte verzorgingsgewoonten die er invloed op hebben.

Inhoudsopgave

Een jeukende hoofdhuid

Jeuk en een allergische reactie zijn twee verschillende dingen. Want ook al heeft de hoofdhuid half zoveel receptoren als de huid van je gezicht, sommige zijn daar toch gevoeliger dan andere.

Je hoofdhuid heeft ook een beschermend laagje, de zogenaamde hydro-lipidenfilm, die verzwakt en uitdroogt door bijvoorbeeld je haar te kleuren.

Dit kan een onaangename jeuk op je hoofdhuid veroorzaken, die meestal uiterlijk na twee wasbeurten verdwijnt. Een jeukende hoofdhuid kun je het beste met een sulfaatvrije shampoo wassen.

Een droge hoofdhuid leidt ook tot een brandende hoofdhuid

De hoofdhuid is erg gevoelig en kan onder bepaalde omstandigheden gemakkelijk uitdrogen.

Het resultaat is een jeukende, brandende en vaak rode of schilferige hoofdhuid. De trigger

kan bijvoorbeeld een te agressieve shampoo zijn of je haar te vaak wassen.

Water dat te heet is bij het wassen van je haar droogt ook de hoofdhuid uit, net als verwarmingslucht of UV-straling en zout water op vakantie.

Milde shampoos moeten worden gebruikt voor een droge hoofdhuid en het dagelijks wassen van het haar moet ook worden vermeden.

Om de symptomen te verlichten, kan bijvoorbeeld ’s nachts olijfolie op de hoofdhuid worden aangebracht, die de volgende ochtend zorgvuldig wordt uitgewassen met een milde shampoo.

Simpele oplossingen bij een gevoelige hoofdhuid:

  1. Als de hoofdhuid ernstig geïrriteerd is, stop dan tijdelijk met het wassen van je haar.
  2. Gebruik een pH-gebalanceerde, milde of hydraterende shampoo voor een gevoelige hoofdhuid.
  3. Breng indien nodig een kalmerend hoofdhuidserum aan.
  4. Was je haar alleen met lauw water.
  5. Droog je haar aan de lucht of gebruik koele föhnlucht .
  6. Borstel je haar voorzichtig van de wortels tot de punten.

Heb je een gevoelige hoofdhuid en wil je toch je haar een kleurtje geven?

Kruidenhaarkleuren, shampoos verrijkt met kleurpigmenten en tinten zonder ammoniak en waterstofperoxide kunnen zonder problemen als haarkleuren worden gebruikt, zelfs op een gevoelige hoofdhuid.

Wel is het altijd goed om na te gaan of de haarkleuren op basis van kruiden, zoals bijvoorbeeld henna en indigo geen extra toevoegingen hebben.

We gaan hierover later wat dieper op in.

Brandende hoofdhuid door stress

Stress en een overbelasting in het dagelijks leven kunnen het branderig gevoel uitlokken of versterken.

Als het branderig gevoel vooral optreedt in stressvolle levensfasen, moet dit worden onderzocht.

Ontspanningsoefeningen zoals bijvoorbeeld hoofdmassages en ademhalingsoefeningen kunnen een brandende hoofdhuid dat door stress is veroorzaakt verminderen.

Vooraf moet echter een andere oorzaak van de brandende pijn worden uitgesloten.

Allergie voor haarverf

Mensen verven hun haar vaak zonder na te denken over de mogelijke bijwerkingen.

In principe krijg je de eerste keer dat je je haar verft geen allergische reactie, maar pas vanaf de tweede of volgende keer.

Dit verschilt van persoon tot persoon, maar het eerste contact kan het lichaam gevoelig maken.

Een allergie is een aangeleerde immuunrespons, wat betekent dat hoe meer het immuunsysteem wordt blootgesteld aan het allergeen, hoe groter de kans op een allergische reactie.

Ons afweersysteem beslist elke keer opnieuw of het reageert op het allergeen of niet. Deze fase van de immuunrespons wordt sensibilisatie genoemd.

Als je je haar daarna opnieuw verft, ontstaat er een allergische reactie als onderdeel van de zogenaamde triggerfase.

Een allergie na haarkleuring is een type 4 allergie, of liever een contactallergie. In haarkleurmiddelen zitten veel stoffen, maar er zijn twee dominante allergeengroepen: enerzijds de geur- en geurstoffen en anderzijds – en nog belangrijker – de donkere kleurstoffen P-fenyleendiamine (PPD) en tolueendiamine.

Symptomen bij een allergie voor haarverf

Zoals bij elke andere eczeemreactie begint 24 tot 36 uur na het kleuren de hoofdhuid te jeuken en rood te worden. Het opgehoopte ontstekingswater in het weefsel kan ernstige zwelling van de ogen en hoofdhuid veroorzaken.

Een dag of twee later vormt de huid kleine blaasjes gevuld met vloeistof. Deze scheuren in de komende dagen, de vloeistof lekt naar buiten en de huid krijgt korsten.

In het typische beloop genezen de ontstoken gebieden na zeven tot tien dagen met schilfering.

Op de lange termijn kan dit leiden tot over- of onderpigmentatie van de huid, waardoor donkere of lichte vlekken ontstaan.

Allergische reacties kunnen levensbedreigend zijn en dus is het altijd verstandig om medische hulp te raadplegen wanneer deze optreden.

Henna en allergie

Natuurlijke kleurstoffen zoals henna zijn onschadelijk zolang het de originele kleurstof in de lichtbruine versie is.

Let op, er zijn ook hennakleuren met PPD. P-fenyleendiamine of toluyleendiamine zijn gedeeltelijk kruisreactief. Als je geluk hebt en niet allergisch bent voor de andere kleur, kun je overstappen op henna.

Allergologen zijn altijd verbaasd over de bereidheid van mensen om hun haar met chemicaliën te behandelen.

Je haar verven in regenboogkleuren is enorm populair, zeker met de huidige eenhoorntrend.

Slechts enkele mensen zijn zich ervan bewust welke gifstoffen er in de verkochte haarkleuren zitten en hoe gevaarlijk ze kunnen zijn.

Conclusie

Als er sprake is van een bepaalde ziekte zoals gordelroos, dient adequate medische behandeling te worden gegeven, in dit geval in de vorm van antivirale medicatie en therapie.

Bij huidziekten zoals neurodermitis of schimmelziekten is ook een behandeling door de dermatoloog en zijn speciale preparaten noodzakelijk.

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen

Deze tekst gaat over het belang van scheerschuim. Zo weet je precies waarom deze voor velen vanzelfsprekende stap in het scheren, nou eenmaal zo belangrijk is.

In deze blogpost gaat het over de verschillende stappen uit een skincare routine. Zo weet jij precies wat voor verschillende stappen in huidverzorging er zijn.

In deze blogpost wordt uitgelegd hoe je jouw nagels kunt ontdoen van gellak of nepnagels. Zo kun je weer jouw natuurlijke nagels rocken óf ze klaar maken voor de volgende set nagels!

sporters

Haarverzorging voor sporters is essentieel vanwege uitdagingen zoals zweet, chloor, zout water en blootstelling aan de elementen. Basisverzorging omvat regelmatig wassen met geschikte shampoos en conditioners, terwijl specifieke strategieën zoals het dragen van een badmuts of het gebruik van leave-in conditioners kunnen helpen bij specifieke situaties. Kies natuurlijke haarverzorgingsproducten die passen bij jouw haartype en behoeften voor gezond en sterk haar, zelfs tijdens het sporten.

stralende huid voeding

Voor een stralende huid zijn voedingsstoffen als vitamines A, C, E, mineralen zoals zink en selenium, en omega-3 vetzuren essentieel. Water houdt de huid gehydrateerd. Eet groenten, fruit, vette vis en noten, en vermijd suiker, bewerkte voeding, sommige zuivelproducten, alcohol en cafeïne voor een gezonde huid.

zwanger

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je haar zorgvuldig te verzorgen. Gebruik milde en veilige haarproducten zonder sulfaten en parabenen, was je haar regelmatig, vermijd agressieve stylingtools en chemicaliën zoals haarkleurmiddelen tijdens het eerste trimester. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met essentiële voedingsstoffen en hydrateer je haar met maskers. Hormonale veranderingen kunnen haaruitval veroorzaken, maar dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg een arts voor aanhoudende haarproblemen.