Is babyshampoo goed voor honden?

Door: Erik
Geupdate op:

Honden hebben voor hun vacht dezelfde bescherming nodig als dat mensen hebben voor hun haar en huid.

Bacteriën en vuilresten kunnen zich in de vacht van de hond ophopen waardoor parasieten en infecties de vrije loop krijgen en de gezondheid van je hond kunnen aantasten.

Om de hond zijn vacht gezond te houden, is het wenselijk om de vacht maandelijks te wassen.

Hierdoor zal de PH-waarde van de huid en de vacht optimaal blijven. Het is echter niet wenselijk om shampoo voor mensen hiervoor te gebruiken. Babyshampoo is echter wel toepasbaar.

Inhoudsopgave

Waarom geen normale shampoo?

Gebruik nooit normale shampoo voor je hond zijn vacht! Normale shampoo is namelijk gemaakt met vochtinbrengers.

Deze vochtinbrengers zorgen er bij mensen voor dat de beschermende laag, die verwijderd is door het wassen weer aangevuld wordt. Deze laag beschermt dan ook tegen infecties en virussen.

Wat is dan de reden dat je het niet kunt gebruiken voor je hond? Het antwoord is het verschil in zuurgraad of PH-waarde van de huid. Normale shampoo is afgestemd op de menselijke zuurgraad.

Honden hebben echter een andere PH-waarde dan mensen. Hierdoor zal de shampoo juist de beschermende laag bij honden afbreken in plaats van herstellen.

De huid van je hond is gevoeliger dan die van mensen.

De huid van de hond kan door een reguliere shampoo geïrriteerd raken en gaan jeuken. De natuurlijke reactie op jeuk of irritatie vanuit honden is om te gaan krabben of likken.

Doordat de huid beschadigd raakt, door het krabgedrag, kunnen juist bacteriën en virussen zich nestelen in de huid van de hond.

Hierdoor kunnen vervelende ontstekingen ontstaan en kan de huid onherstelbaar beschadigd raken.

Waarom babyshampoo dan wel?

Deze shampoo is ontwikkeld om zorg te dragen voor de gevoelige huid van baby`s. Waar bij reguliere shampoo geurstoffen en chemicaliën worden toegevoegd aan de shampoo, ontbreken deze in de variant voor baby’s.

Deze samenstelling maakt dat babyshampoo geschikt en mild genoeg is om ook te gebruiken bij je hond. De PH-waarde zal niet beïnvloed worden waardoor de beschermende laag blijft bestaan bij de hond.

Om de juiste shampoo hierin te kiezen is het belangrijk om te kijken naar shampoo zonder toegevoegde geur- en kleurstoffen en niet geparfumeerd.

Is het dan wenselijk om deze shampoo te gebruiken in plaats van speciale hondenshampoo?

Als je naar de kosten kijkt is dit zeker het geval, omdat hondenshampoo een stuk prijziger is dan babyshampoos zijn.

Toch geldt de menselijke shampoo meer als alternatief.

Waarvoor babyshampoo te gebruiken is?

Het is niet erg om een aantal keer deze shampoo wel te gebruiken voor je hond. Als je maar zorgt dat je altijd goed de restanten wegspoelt en zorgvuldig de huid schoon maakt.

Resten van shampoo, ook hondenshampoo, kunnen irritaties opleveren voor je hond doordat ze gaan jeuken als ze opdrogen.

Goed uitspoelen en controleren op zeepresten is altijd wenselijk voor de vacht en de huid van je hond. Als je niet zeker bent, kun je beter een extra keer de vacht en de huid afspoelen.

Waarvoor werkt babyshampoo wel en waarvoor niet?

De shampoo werkt in ieder geval niet voor je hond als hij allergisch is voor bepaalde stoffen.

Het is raadzaam om met de dierenarts te overleggen als je hond allergisch is. Voor de behandeling van de vacht heb je dan echt een speciaal ontwikkelde hondenshampoo nodig.

Ook voor honden met een drogere huid is het niet raadzaam om deze shampoo te gebruiken. De droge schilferige huid heeft dan een speciale shampoo nodig die nog milder is dan de shampoo voor baby’s.

Daarnaast is een droge huid vaak al beschadigd waardoor er juist ontstekingen kunnen ontstaan.

Mocht je hond last hebben van hotspots, wat vaak duidt op een ontsteking van de oppervlakkige huid, is het raadzaam om eerst af te stemmen met de dierenarts.

Zelfs hondenshampoo is dan soms niet gewenst, omdat het de ontsteking alleen maar erger kan maken. Meestal word je dan voorzien van zalf en antibiotica voor de hond. Dit om eerst de ontsteking weg te nemen.

Diverse hondeneigenaren geven aan dat er ook een aantal positieve effecten zitten aan het gebruik van babyshampoo.

Het eerste voordeel is dat deze shampoo speciaal gemaakt is om irritatie aan de ogen van het kind te voorkomen. Hierdoor is het ook uitermate geschikt om de kop van de hond mee te wassen en dus niet prikken aan de ogen.

Daarnaast wordt vaak aangegeven dat deze shampoo een positief effect heeft op het laten verdwijnen van vlooien. De werkzame stoffen in de shampoo zorgt dat de vlooien verdwijnen uit de vacht van de hond.

Ook het gebruik bij een pup van de shampoo heeft geen negatieve uitwerking. Doordat de shampoo ontworpen is voor de gevoelige huid, zal het de vacht en de huid van de puppy niet schaden.

Conclusie

Hondenshampoo is en blijft, vanwege de gevoelige huid van de hond, de beste keuze. Het is echter niet zo dat je geen shampoo voor baby`s mag gebruiken. Zeker in noodgevallen.

Iedereen kent wel een moment waarop de hond het een goed idee vond om in bepaalde riekende stof te gaan rollen.

Of het moment waarop je hond bedacht dat je heerlijk in een troebele sloot kunt rondrennen.

En juist op die momenten zou je babyshampoo prima kunnen gebruiken om de vacht van de hond weer schoon te maken.

Omdat je hond gemiddeld slechts één keer in de maand gewassen hoeft te worden, is het raadzaam om hondenshampoo op voorraad te hebben.

Mocht dit niet het geval zijn, vormt babyshampoo een goed alternatief waar de hond geen last van zal hebben.

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen
De verschillen tussen zilvershampoo en toner 

Veel mensen kiezen ervoor om hun haar blond te verven. Toch kan het zijn dat je haar na het verven geel kan uitslaan. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het…

De voordelen van een zilvershampoo

Zilvershampoo wordt met de jaren steeds populairder onder de mensen. Vooral bij mensen met blond of grijs haar is zilvershampoo tegenwoordig onmisbaar. Toch zijn er nog veel mensen die het…

Wat zijn de voordelen van melkzuur?

Als je aan mensen vraagt wat melkzuur is denken veel mensen vaak aan een soort verzuurde melk. Toch is melkzuur ook een heel ander product. Melkzuur is namelijk een huidverzorgingsingrediënt….

Welke haarverzorging past bij jouw haartype?

Iedereen weet dat er heel veel verschillende soorten haartypes zijn. Elk haartype heeft weer een ander haarverzorging nodig. Toch is het voor veel mensen moeilijk om erachter te komen welke…

beste zilvershampoo

Je hoort tegenwoordig steeds meer mensen die zilvershampoo gebruiken. Zilvershampoo heeft namelijk een goed effect op geverfd blond of grijs haar. Het geeft namelijk een koele gloed aan het kapsel….

Waarom oogverzorging zo belangrijk is

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bezig met het verzorgen van hun huid. Toch vergeten genoeg mensen het verzorgen van de ogen. Je ogen hebben namelijk ook gewoon een goede verzorging…