Is blondspray slecht voor je haar?

Door: Erik
Geupdate op:

Blond haar is populair: veel mensen willen graag wat lichter haar, van subtiele highlights tot goudblonde lokken tot platinablond.

Toch is het niet altijd gemakkelijk om een mooie blonde coupe te krijgen, zeker als je van jezelf erg donker haar hebt. In dat geval kan het blonderingsproces namelijk veel tijd en geld kosten.

Als je je haar bij de kapper laat blonderen, ben je al snel een flink bedrag kwijt.

In veel gevallen moet je verschillende keren terugkomen en vervolgens moet je ook de uitgroei regelmatig laten bijwerken.

Het is daarom niet gek dat blondspray ook al jaren populair is. De spray is vaak goedkoop en hij is gemakkelijk te gebruiken.

Toch kleven er ook risico’s aan het gebruik ervan, volgens sommigen kan het namelijk veel schade aanrichten. Dus hoe slecht is het nu echt voor je haar?

In dit artikel bespreken we wat blondspray precies is, hoe het werkt en wat de effecten ervan op je haar zijn.

Nee, een blondspray is niet slecht voor je haar (op korte termijn). Het is een goedkope en gemakkelijke manier om je haar te blonderen, maar het is belangrijk om de juiste product te kiezen.

Inhoudsopgave

Wat is blondspray precies?

Het is precies wat de naam suggereert: een blondering die je in je haar kunt sprayen. De spray is te koop in veel verschillende winkels en drogisterijen die haarproducten verkopen.

Ook zijn er veel verschillende merken die deze spray aanbieden, er bestaat dus niet één type.

De ingrediënten kunnen dan ook per spray verschillen, maar wat alle sprays gemeen hebben is dat er een blekende stof in zit. Over het algemeen is dit waterstofperoxide.

Waterstofperoxide is het actieve ingrediënt dat ervoor zorgt dat je haar lichter wordt. Bijna alle bleekmiddelen bevatten deze stof.

Naast waterstofperoxide zitten er nog andere ingrediënten in de spray.

Deze ingrediënten verschillen per merk, maar over het algemeen zullen dit verzorgende stoffen zijn, die ervoor zorgen dat je haar niet teveel uitdroogt.

Sommigen mensen maken zelf een spray van citroensap, in dat geval bevat de spray dus geen waterstofperoxide.

Maar hierdoor is hij ook vaak een stuk minder effectief, citroensap heeft namelijk slechts een licht blekende werking.

Zoals gezegd is de spray simpel in gebruik: je moet het simpelweg op nat of droog haar sprayen.

Veel sprays raden aan om vervolgens in de zon te gaan zitten, omdat het blekende stofje beter werkt wanneer het verhit wordt.

Als het buiten bewolkt is, kun je ook je haar droog föhnen. De spray kan vaker gebruikt worden, dit wordt zelfs aangeraden. Na één behandeling is namelijk vaak nog weinig tot geen resultaat te zien.

Daarom gebruiken sommige mensen het de hele zomer door. Wat natuurlijk wel de volgende vraag oproept: Hoe schadelijk is het nu echt voor je haar?

Wat zijn de effecten van blondspray op je haar?

Waterstofperoxide is schadelijk voor je haar. En aangezien dit het actieve ingrediënt is in blondspray, betekent dit dat het per definitie slecht is voor je haar. Waterstofperoxide droogt je haar uit.

Ook verwijdert het de beschermende laag om je haar, waardoor het dunner wordt en sneller af kan breken. Als je je haar van heel donker naar heel licht probeert te krijgen, zul je dus te maken krijgen met droger en dunner haar.

Ook kunnen er gespleten haarpunten ontstaan die ervoor zorgen dat je haar eerder afbreekt. Bij ernstige schade kun je zelfs haaruitval krijgen.

Kortom: het is geen wondermiddel waarmee je je haar kunt bleken, zonder dat je haar daarmee beschadigd wordt.

Maar dit is het geval voor alle blondering, bleken zonder schade is helaas niet mogelijk. Om de kleurpigmenten uit het haar te krijgen, moet het haar wat beschadigd worden.

Natuurlijk is het wel mogelijk om de schade zoveel mogelijk te proberen te beperken.

De vraag is dan dus: is deze spray méér of mínder schadelijk dan andere soorten blondering?

Omdat de spray langzamer werkt dan veel andere bleekmiddelen, wordt er wel gezegd dat hij iets minder slecht voor je haar is.

Toch klopt dit niet helemaal. De spray werkt inderdaad langzamer, maar dat betekent ook dat je er meer van nodig hebt om het gewenste resultaat te bereiken.

Ook kan het zo zijn dat de spray niet effectief genoeg is, waardoor je alsnog met andere producten moet gaan bleken, wat weer extra schadelijk kan zijn.

Is blondspray slecht voor je haar?

Het korte antwoord is: ja. Maar alle bleekmiddelen zijn slecht voor je haar. Als je het belangrijk vindt om je haar in optimale conditie te houden, dan kun je het beter in de natuurlijke kleur houden.

Ook kun je ervoor kiezen een tijdelijke spoeling te gebruiken, deze bevatten vaak geen schadelijke ingrediënten voor je haar.

Een nadeel hieraan is wel dat je met spoelingen alleen donkerder haar kunt krijgen en geen lichter haar.

Wil je toch graag een blonde coupe? En ben je bereid de schade aan je haar te accepteren? Dan kun je ervoor kiezen om blondspray te gebruiken.

Maar zelfs dan is het niet aan te raden om de spray te gebruiken als je op zoek bent naar een heftige transformatie.

Als je alleen een paar subtiele highlights wilt (en je hebt van jezelf al vrij blond haar), dan kun je overwegen om de spray aan te schaffen. Hij is immers vaak goedkoop en simpel te gebruiken.

Conclusie

Maar wie van donker naar licht haar wilt, is waarschijnlijk beter af bij de kapper of bij andere producten. Blondspray is vaak niet sterk genoeg om het haar intens te bleken.

Voor een dramatisch effect, moet je erg veel en erg vaak de spray gebruiken. Maar dit is dan weer erg schadelijk voor je haar.

Veel mensen klagen daarom, na frequent gebruik, over oranje, droog haar.

Bij regelmatig gebruik krijgt het haar ook een stro-achtige structuur. En dat wil je natuurlijk het liefste zien te voorkomen.

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen
De verschillen tussen zilvershampoo en toner 

Veel mensen kiezen ervoor om hun haar blond te verven. Toch kan het zijn dat je haar na het verven geel kan uitslaan. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het…

De voordelen van een zilvershampoo

Zilvershampoo wordt met de jaren steeds populairder onder de mensen. Vooral bij mensen met blond of grijs haar is zilvershampoo tegenwoordig onmisbaar. Toch zijn er nog veel mensen die het…

Wat zijn de voordelen van melkzuur?

Als je aan mensen vraagt wat melkzuur is denken veel mensen vaak aan een soort verzuurde melk. Toch is melkzuur ook een heel ander product. Melkzuur is namelijk een huidverzorgingsingrediënt….

Welke haarverzorging past bij jouw haartype?

Iedereen weet dat er heel veel verschillende soorten haartypes zijn. Elk haartype heeft weer een ander haarverzorging nodig. Toch is het voor veel mensen moeilijk om erachter te komen welke…

beste zilvershampoo

Je hoort tegenwoordig steeds meer mensen die zilvershampoo gebruiken. Zilvershampoo heeft namelijk een goed effect op geverfd blond of grijs haar. Het geeft namelijk een koele gloed aan het kapsel….

Waarom oogverzorging zo belangrijk is

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bezig met het verzorgen van hun huid. Toch vergeten genoeg mensen het verzorgen van de ogen. Je ogen hebben namelijk ook gewoon een goede verzorging…