Is cafeïne slecht voor je haar?

Door: Erik
Geupdate op:

Bij een grote hoeveelheid inname van cafeïne kan het inderdaad slecht zijn voor je haar.

Dit is vaak als je meer dan 4 kopjes koffie per dag drinkt.

Cafeïne bevat stoffen die zich richten op het DHT hormoon en deze is hormoon is verantwoordelijk voor je haaruitval.

Bij teveel cafeïne inname per dag kan de DHT hormoon de haarzakjes hinderen om voedingsstoffen te creëren voor de haargroeicyclus.

Als je toch problemen hebt met je haar of zelfs haaruitval hebt, lees dan verder.

Inhoudsopgave

Weinig cafeïne, maar nog steeds haaruitval?

Er kunnen veel factoren zijn waarom je haarverlies hebt. Één van deze factoren kan zijn dat je teveel stress ervaart in het dagelijks leven. Uit een onderzoek is gebleken dat stress één van de grootste oorzaken is voor haarverlies. (0)

Een paar veel voorkomende factoren waarom jij haaruitval hebt zijn:

  • Stress
  • Slechte voeding
  • Genetisch bepaald
  • Angst

Zoals je ziet zijn er meer factoren die erbij komen kijken. Vaak hebben deze factoren een groot effect op jouw haar/hoofdhuid. Je kan dit voorkomen door bijv. een extra dag rust te nemen of gezonder te eten.

“De gemiddelde mens verliest zo’n 50 a 100 haren per dag.”
Joost Nieuwekerk – PhD in Geneeskunde

Natuurlijk zal dit niet makkelijk zijn in het begin, vooral als je er nog niet gewend aan bent. Maar naarmate je het steeds vaker doet begin je er ook aan te wennen. Probeer een kop thee te drinken in plaats van koffie in de ochtend.

Kijk of dat helpt en uit een onderzoek is gebleken dat groene thee haargroei stimuleert. Je lichaam zal er veel aan moeten wennen in het begin, maar uiteindelijk zal het waard zijn als je haaruitval stopt. (1)

Is koffie slecht voor je haar?

Koffie heeft niet direct invloed op je haar uitval. Hoewel teveel koffie er wel voor kan zorgen dat je ijzertekort komt. Als je ijzertekort komt kan dit leiden tot haaruitval of zelfs kale plekken. Onthoudt dus goed om niet meer dan 4 kopjes koffie per dag drinkt.

Dit zal voor iedereen anders zijn. De een zal zien dat hij/zij na 5+ kopjes koffie per dag niets merkt. En de ander zal na 2 of 3 kopjes koffie al haaruitval zien. Dit hangt ook af van je genetica en of je ouders dit probleem ook hadden.

Hoeveel koffie per dag drinken?

Normaal gesproken is het niet verstandig om meer dan 5 kopjes koffie te drinken per dag. Uit een onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander 1 a 2 kopjes koffie per dag drinkt. Probeer niet al te veel koffie te drinken.

In één kopje koffie zit zo’n 40 milligram cafeïne en volgens het voedingscentrum is 400 milligram cafeïne per dag het maximum. Zorg ervoor dat je niet meer dan 3 a 4 kopjes koffie per dag drinkt. (2)

Als je veel koffie drinkt elke dag, kan je proberen om het te verspreiden over de dag. Drink niet 3 kopjes koffie in één zitting. Dit is erg veel cafeïne in één keer en niet gezond.

Wat helpt om de koffie goed te laten werken is een kopje thee of water drinken na koffie.

Positieve effecten van koffie

Natuurlijk heeft het drinken van koffie ook positieve effecten op het dagelijks leven. Hoewel je moet teveel koffie moet drinken is 1 a 2 kopjes koffie per dag gezond. Hier zijn de 4 positieve effecten van koffie:

1. Meer energie en verbetert je focus

Koffie bevat cafeïne wat je helpt concentreren en gefocust te blijven. Dit effect is vaak een aantal uur voordat het weer afneemt. Daarnaast kan koffie ervoor zorgen dat je beter presteert in de sportschool. Uit een onderzoek is gebleken dat één kop of koffie voor het trainen 11 tot 12% betere prestaties levert. (3)

2. Kan helpen met het verbanden van vet

Koffie helpt met het verbranden van vetcellen. Hoewel koffie niet gelijk voor gewichtsverlies zorgt, helpt het wel met het verbranden van vet. Onthoudt wel dat van alleen koffie drinken je niet sneller gaat afvallen. (4)

3. Bevat essentiële voedingstoffen

Koffie bevat veel goede voedingstoffen zoals riboflavine (vitamine b2), magnesium en nog meer verschillende voedingstoffen. Deskundigen denken dat deze ingrediënten goed zullen zijn voor het lichaam.

4. Verbetert je humeur en helpt tegen depressie

Uit een onderzoek is gebleken dat koffie helpt tegen depressie. Het drinken van 1 a 2 kopjes koffie per dag reduceert zelfmoord tot ongeveer 50%. (5)

11 Tips Om Haar Sneller Te Laten Groeien Voor Mannen is misschien een interessant artikel voor jou!

Conclusie

Al in al is cafeïne goed voor je en hoef je geen zorgen te maken. Zolang je niet 5+ kopjes koffie per dag drinkt is er vrij weinig dat mis kan gaan. Probeer wel minder koffie te drinken als je ziet dat je haaruitval begint te krijgen.

Dit kan één van de factoren zijn die er mee te maken heeft. Daarnaast kun je altijd haargroei producten gebruiken om haaruitval te minimaliseren.

Plaats een reactie

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen
De verschillen tussen zilvershampoo en toner 

Veel mensen kiezen ervoor om hun haar blond te verven. Toch kan het zijn dat je haar na het verven geel kan uitslaan. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het…

De voordelen van een zilvershampoo

Zilvershampoo wordt met de jaren steeds populairder onder de mensen. Vooral bij mensen met blond of grijs haar is zilvershampoo tegenwoordig onmisbaar. Toch zijn er nog veel mensen die het…

Wat zijn de voordelen van melkzuur?

Als je aan mensen vraagt wat melkzuur is denken veel mensen vaak aan een soort verzuurde melk. Toch is melkzuur ook een heel ander product. Melkzuur is namelijk een huidverzorgingsingrediënt….

Welke haarverzorging past bij jouw haartype?

Iedereen weet dat er heel veel verschillende soorten haartypes zijn. Elk haartype heeft weer een ander haarverzorging nodig. Toch is het voor veel mensen moeilijk om erachter te komen welke…

beste zilvershampoo

Je hoort tegenwoordig steeds meer mensen die zilvershampoo gebruiken. Zilvershampoo heeft namelijk een goed effect op geverfd blond of grijs haar. Het geeft namelijk een koele gloed aan het kapsel….

Waarom oogverzorging zo belangrijk is

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bezig met het verzorgen van hun huid. Toch vergeten genoeg mensen het verzorgen van de ogen. Je ogen hebben namelijk ook gewoon een goede verzorging…