Is cafeïne slecht voor je haar?

Door: Erik
Geupdate op:

Bij een grote hoeveelheid inname van cafeïne kan het inderdaad slecht zijn voor je haar.

Dit is vaak als je meer dan 4 kopjes koffie per dag drinkt.

Cafeïne bevat stoffen die zich richten op het DHT hormoon en deze is hormoon is verantwoordelijk voor je haaruitval.

Bij teveel cafeïne inname per dag kan de DHT hormoon de haarzakjes hinderen om voedingsstoffen te creëren voor de haargroeicyclus.

Als je toch problemen hebt met je haar of zelfs haaruitval hebt, lees dan verder.

Inhoudsopgave

Weinig cafeïne, maar nog steeds haaruitval?

Er kunnen veel factoren zijn waarom je haarverlies hebt. Één van deze factoren kan zijn dat je teveel stress ervaart in het dagelijks leven. Uit een onderzoek is gebleken dat stress één van de grootste oorzaken is voor haarverlies. (0)

Een paar veel voorkomende factoren waarom jij haaruitval hebt zijn:

  • Stress
  • Slechte voeding
  • Genetisch bepaald
  • Angst

Zoals je ziet zijn er meer factoren die erbij komen kijken. Vaak hebben deze factoren een groot effect op jouw haar/hoofdhuid. Je kan dit voorkomen door bijv. een extra dag rust te nemen of gezonder te eten.

“De gemiddelde mens verliest zo’n 50 a 100 haren per dag.”
Joost Nieuwekerk – PhD in Geneeskunde

Natuurlijk zal dit niet makkelijk zijn in het begin, vooral als je er nog niet gewend aan bent. Maar naarmate je het steeds vaker doet begin je er ook aan te wennen. Probeer een kop thee te drinken in plaats van koffie in de ochtend.

Kijk of dat helpt en uit een onderzoek is gebleken dat groene thee haargroei stimuleert. Je lichaam zal er veel aan moeten wennen in het begin, maar uiteindelijk zal het waard zijn als je haaruitval stopt. (1)

Is koffie slecht voor je haar?

Koffie heeft niet direct invloed op je haar uitval. Hoewel teveel koffie er wel voor kan zorgen dat je ijzertekort komt. Als je ijzertekort komt kan dit leiden tot haaruitval of zelfs kale plekken. Onthoudt dus goed om niet meer dan 4 kopjes koffie per dag drinkt.

Dit zal voor iedereen anders zijn. De een zal zien dat hij/zij na 5+ kopjes koffie per dag niets merkt. En de ander zal na 2 of 3 kopjes koffie al haaruitval zien. Dit hangt ook af van je genetica en of je ouders dit probleem ook hadden.

Hoeveel koffie per dag drinken?

Normaal gesproken is het niet verstandig om meer dan 5 kopjes koffie te drinken per dag. Uit een onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander 1 a 2 kopjes koffie per dag drinkt. Probeer niet al te veel koffie te drinken.

In één kopje koffie zit zo’n 40 milligram cafeïne en volgens het voedingscentrum is 400 milligram cafeïne per dag het maximum. Zorg ervoor dat je niet meer dan 3 a 4 kopjes koffie per dag drinkt. (2)

Als je veel koffie drinkt elke dag, kan je proberen om het te verspreiden over de dag. Drink niet 3 kopjes koffie in één zitting. Dit is erg veel cafeïne in één keer en niet gezond.

Wat helpt om de koffie goed te laten werken is een kopje thee of water drinken na koffie.

Positieve effecten van koffie

Natuurlijk heeft het drinken van koffie ook positieve effecten op het dagelijks leven. Hoewel je moet teveel koffie moet drinken is 1 a 2 kopjes koffie per dag gezond. Hier zijn de 4 positieve effecten van koffie:

1. Meer energie en verbetert je focus

Koffie bevat cafeïne wat je helpt concentreren en gefocust te blijven. Dit effect is vaak een aantal uur voordat het weer afneemt. Daarnaast kan koffie ervoor zorgen dat je beter presteert in de sportschool. Uit een onderzoek is gebleken dat één kop of koffie voor het trainen 11 tot 12% betere prestaties levert. (3)

2. Kan helpen met het verbanden van vet

Koffie helpt met het verbranden van vetcellen. Hoewel koffie niet gelijk voor gewichtsverlies zorgt, helpt het wel met het verbranden van vet. Onthoudt wel dat van alleen koffie drinken je niet sneller gaat afvallen. (4)

3. Bevat essentiële voedingstoffen

Koffie bevat veel goede voedingstoffen zoals riboflavine (vitamine b2), magnesium en nog meer verschillende voedingstoffen. Deskundigen denken dat deze ingrediënten goed zullen zijn voor het lichaam.

4. Verbetert je humeur en helpt tegen depressie

Uit een onderzoek is gebleken dat koffie helpt tegen depressie. Het drinken van 1 a 2 kopjes koffie per dag reduceert zelfmoord tot ongeveer 50%. (5)

11 Tips Om Haar Sneller Te Laten Groeien Voor Mannen is misschien een interessant artikel voor jou!

Conclusie

Al in al is cafeïne goed voor je en hoef je geen zorgen te maken. Zolang je niet 5+ kopjes koffie per dag drinkt is er vrij weinig dat mis kan gaan. Probeer wel minder koffie te drinken als je ziet dat je haaruitval begint te krijgen.

Dit kan één van de factoren zijn die er mee te maken heeft. Daarnaast kun je altijd haargroei producten gebruiken om haaruitval te minimaliseren.

Plaats een reactie

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen
sporters

Haarverzorging voor sporters is essentieel vanwege uitdagingen zoals zweet, chloor, zout water en blootstelling aan de elementen. Basisverzorging omvat regelmatig wassen met geschikte shampoos en conditioners, terwijl specifieke strategieën zoals het dragen van een badmuts of het gebruik van leave-in conditioners kunnen helpen bij specifieke situaties. Kies natuurlijke haarverzorgingsproducten die passen bij jouw haartype en behoeften voor gezond en sterk haar, zelfs tijdens het sporten.

stralende huid voeding

Voor een stralende huid zijn voedingsstoffen als vitamines A, C, E, mineralen zoals zink en selenium, en omega-3 vetzuren essentieel. Water houdt de huid gehydrateerd. Eet groenten, fruit, vette vis en noten, en vermijd suiker, bewerkte voeding, sommige zuivelproducten, alcohol en cafeïne voor een gezonde huid.

zwanger

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je haar zorgvuldig te verzorgen. Gebruik milde en veilige haarproducten zonder sulfaten en parabenen, was je haar regelmatig, vermijd agressieve stylingtools en chemicaliën zoals haarkleurmiddelen tijdens het eerste trimester. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met essentiële voedingsstoffen en hydrateer je haar met maskers. Hormonale veranderingen kunnen haaruitval veroorzaken, maar dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg een arts voor aanhoudende haarproblemen.

natuurlijke oliën voor het haar

Natuurlijke oliën zoals kokos-, argan- en jojobaolie zijn top voor je haar. Ze voeden, geven glans, en beschermen tegen schade. Gebruik ze als masker of conditioner, afhankelijk van wat je haar nodig heeft. Ze zijn veel beter dan synthetische producten die vaak schadelijk zijn. Kies de juiste olie voor jouw haartype en experimenteer gerust met mengsels voor het beste resultaat.

In deze blogpost worden de invloeden van het weer op de huid laten zien. Ook worden er tips gedeeld, zodat je weet wat je hiertegen kan doen.

De verschillen tussen zilvershampoo en toner 

Veel mensen kiezen ervoor om hun haar blond te verven. Toch kan het zijn dat je haar na het verven geel kan uitslaan. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het…