Is kroeshaar erfelijk?

Door: Erik
Gepubliceerd op:

Kroeshaar is een type haar dat je vaak associeert met mensen met een donkere huidskleur. Iedereen kan echter kroeshaar hebben of kroeshaar krijgen.

Het kan een bewuste keuze zijn om met deze stijl haar rond te lopen en voor anderen is het dan weer een enorme frustratie dat ze met kroeshaar zitten.

Het is een haartype waar veel mythes de ronde over doen, waar heel wat misverstanden over bestaan en waar dus ook heel wat over te vertellen valt.

  • Is kroeshaar bijvoorbeeld erfelijk?
  • Kan je er iets tegen doen?
  • Hoe verzorg je dit type haar het beste?

Tijd om er even dieper op in te gaan.

In het kort: Ja, kroeshaar is erfelijk. En nee, je kan niets doen aan het kroeshaar dat je hebt. Je kan wel wat tegen de pijn die dit haartype met zich meebrengt.

Inhoudsopgave

Wat is de oorzaak van kroeshaar?

Er zijn drie grote redenen voor het bestaan van kroeshaar. De eerste reden is de genetische factor. Kroeshaar is inderdaad erfelijk en kan dus een cadeautje zijn van jouw ouders.

Daarnaast kan kroeshaar ook ontstaan door verregaande schade aan het haar en tenslotte speelt ook vochtigheid een rol.

Als je de genetische factor achterwege laat is er een duidelijke reden voor het ontstaan van kroeshaar.

Specifiek ontstaat kroeshaar als jouw haar te weinig vocht opneemt. Haar heeft een bepaalde grenshoeveelheid vocht nodig om optimaal te functioneren.

Haar met te weinig vocht krimpt aan de buitenkant in en kan na verloop van tijd evolueren in kroeshaar. Er zijn een aantal factoren die dat hele proces versterken.

Zo droogt haar uit van te lang in de zon ermee te zitten. Heb je al een beetje last van kroezelig haar?

Dan is een dagje strand onder de brandende zon niet het beste plan. Ook overmatig föhnen of met de stijltang aan de slag gaan kan kroeshaar net in de hand werken. Ten slotte kan je ook kroeshaar krijgen door te veel chemische producten op jouw haar te gebruiken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan haarlak of haarverf. Deze producten kunnen haar beschadigen en beschadigd haar kan kroeshaar worden.

Kroeshaar is dus erfelijk?

Het enige mogelijke antwoord op deze vraag is dat het inderdaad zo is dat kroeshaar erfelijk is. Haartype is vaak, doch niet altijd, genetisch bepaald.

Dat betekent dat als jouw ouders kroeshaar hebben de kans groot is dat jij er ook mee zit. Kroeshaar komt veel vaker voor bij mensen met een donkere huidskleur maar dat is stilaan aan het veranderen.

De etnische scheidingslijnen tussen de diverse huidtypes zijn aan het vervagen en dat betekent ook dat kroeshaar bij blankere huidtypes steeds vaker voorkomt.

Een paar mythes over kroeshaar

Kroeshaar is een ontzettend opvallend type haar. Er vallen echter wel een heel deel leuke weetjes over kroeshaar te vertellen.

Zo is het zo dat krullend haar veel meer kans maakt dan glad haar om kroezelig te worden. Dat is op zich logisch want de krul zit er al in.

Veel mensen denken dat kroeshaar minder snel groeit dan andere haartypes. Dit is een puur visuele misvatting. Onafhankelijk van jouw haartype zal jouw haar zo’n 1 à 2 centimeter per maand groeien.

Kroeshaar lijkt minder snel te groeien omdat het haar veel meer bochten en spiralen maakt dan andere haartypes. Kroeshaar moet dus een stuk langer groeien om dat extra volume te verkrijgen dan de meeste andere haartypes.

Interessant om te weten is dat de maximale lengte van jouw haar ook erfelijk bepaald is!

Nog een laatste mythe die over kroeshaar vaak de ronde doet is dat het sneller zou groeien door het vaker te knippen.

Dit is iets dat ook bij andere haarstijlen vaak gezegd wordt. Het is echter ook pertinent onjuist.

Het haar op jouw hoofd zal enkel korter worden door het te knippen. Die daad heeft op zich geen enkele impact op de snelheid van de groei.

Deze mythe komt waarschijnlijk van het effect van scheren op baardgroei.

Deze haartjes komen na het scheren dikker terug en dat geeft het idee dat ze sneller groeien.

Wat kan je doen tegen kroeshaar?

Heel wat mensen met kroeshaar zijn niet per se heel tevreden met het feit dat ze kroeshaar hebben. Het is dan ook maar logisch dat er oplossingen voor worden gezocht. Ben jij op zoek naar een remedie voor kroeshaar? Dan vind je misschien in één van de volgende oplossingen wat je zoekt.

Het juiste product

Er zijn op de markt ontelbaar veel verschillende shampoos en conditioners. Het lijkt soms overkill maar het is wel zo voor een reden.

Als je kroeshaar hebt kan je best op zoek gaan naar een goede conditioner die is aangepast aan jouw haartype. Hier aandacht aan besteden kan wonderen doen voor jouw coupe.

Vermijd zon en regen

Bizar genoeg kunnen zowel zon als regen een factor zijn in het verergeren of bestendigen van kroeshaar. Als je last hebt van deze look dan kan je dus best een felle zon of een fikse regenbui vermijden.

Investeer misschien in een trendy hoed of een leuke paraplu. Beide weersomstandigheden stelen vocht van jouw haar en zorgen voor een kroezelige look.

Laat de föhn links liggen

Heb je kroeshaar? Dan kan je best ervoor kiezen om jouw haar natuurlijk te laten drogen.

Als je kiest voor een apparaat zoals een föhn of een stijltang dan beschadig je jouw haar nog een beetje extra. Hitte is immers één van de slechtste dingen waarmee je jouw kapsel in contact mee kunt brengen.

Hitte zorgt voor beschadigd haar en heeft bovendien een negatieve impact op het vochtigheidsgehalte. Laat die föhn en die stijltang dus maar mooi voor wat ze zijn.

Hydraterende haarproducten

Je vindt op de markt vandaag de dag een ruim scala aan hydraterende producten voor het haar. Gezien te weinig vocht vaak een probleem is dat kroeshaar veroorzaakt is het geen slecht idee wat hulp te bieden bij het hydrateren.

Conclusie

Het is geen schande om kroeshaar te hebben. Het zijn simpelweg de genen die daarvoor verantwoordelijk zijn en je kan niet veel doen aan dat feit.

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen

Deze tekst gaat over het belang van scheerschuim. Zo weet je precies waarom deze voor velen vanzelfsprekende stap in het scheren, nou eenmaal zo belangrijk is.

In deze blogpost gaat het over de verschillende stappen uit een skincare routine. Zo weet jij precies wat voor verschillende stappen in huidverzorging er zijn.

In deze blogpost wordt uitgelegd hoe je jouw nagels kunt ontdoen van gellak of nepnagels. Zo kun je weer jouw natuurlijke nagels rocken óf ze klaar maken voor de volgende set nagels!

sporters

Haarverzorging voor sporters is essentieel vanwege uitdagingen zoals zweet, chloor, zout water en blootstelling aan de elementen. Basisverzorging omvat regelmatig wassen met geschikte shampoos en conditioners, terwijl specifieke strategieën zoals het dragen van een badmuts of het gebruik van leave-in conditioners kunnen helpen bij specifieke situaties. Kies natuurlijke haarverzorgingsproducten die passen bij jouw haartype en behoeften voor gezond en sterk haar, zelfs tijdens het sporten.

stralende huid voeding

Voor een stralende huid zijn voedingsstoffen als vitamines A, C, E, mineralen zoals zink en selenium, en omega-3 vetzuren essentieel. Water houdt de huid gehydrateerd. Eet groenten, fruit, vette vis en noten, en vermijd suiker, bewerkte voeding, sommige zuivelproducten, alcohol en cafeïne voor een gezonde huid.

zwanger

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je haar zorgvuldig te verzorgen. Gebruik milde en veilige haarproducten zonder sulfaten en parabenen, was je haar regelmatig, vermijd agressieve stylingtools en chemicaliën zoals haarkleurmiddelen tijdens het eerste trimester. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met essentiële voedingsstoffen en hydrateer je haar met maskers. Hormonale veranderingen kunnen haaruitval veroorzaken, maar dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg een arts voor aanhoudende haarproblemen.