7 Oorzaken van haaruitval en hoe voorkom je het?

Door: Erik
Gepubliceerd op:

Helaas kan haaruitval verwoestend zijn. Mensen kunnen last krijgen van angst, depressie en andere psychische problemen.

Gelukkig kun je, door meer te weten te komen over de oorzaken van haaruitval, de kans verkleinen of zelfs voorkomen dat het jou of een geliefde overkomt.

Haaruitval komt voor in twee vormen: tijdelijk haarverlies en permanent haarverlies.

De volgende zijn de meest voorkomende oorzaken van tijdelijke haaruitval en permanent haarverlies.

Inhoudsopgave

1. Mannelijke kaalheid

Er zijn verschillende onderliggende factoren die haaruitval beïnvloeden. Een belangrijke is wat bekend staat als mannelijke kaalheid of alopecia androgenetica. Volgens medische experts is 90% van het haarverlies bij mannen te wijten aan een combinatie van genetische aanleg en hormonale invloeden op de haarzakjes.

Tijdens de adolescentie beginnen zowel mannen als vrouwen meestal extra testosteron te produceren.

Dit extra hormoon kan gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor mannelijke kaalheid door kleine structuren genaamd folliculaire eenheden (haarclusters bestaande uit meerdere haren) aan te vallen met DHT (dihydrotestosteron).

Na verloop van tijd verzwakken deze structuren en sterven af.

2. Voedingstekorten

Bepaalde vitamines en mineralen zijn essentieel voor een sterke haargroei, dus als je er niet genoeg van krijgt, kunnen je haarzakjes eronder lijden.

Je hebt ijzer nodig om rode bloedcellen te maken die zuurstof door je lichaam vervoeren, en sommige onderzoeken suggereren dat ijzertekort kan bijdragen aan haaruitval.

Het is ook belangrijk om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen; een tekort kan niet alleen haaruitval en andere symptomen van bloedarmoede veroorzaken, maar het kan ook je energieniveau beïnvloeden.

Bovendien kan het eten van een dieet dat rijk is aan eiwitten, met name essentiële aminozuren zoals methionine en cysteïne, de haarkwaliteit helpen verbeteren.

3. Stress

Stress kan een belangrijke oorzaak zijn van mannelijke kaalheid, maar voor vrouwen is stress geen veelvoorkomende reden voor haaruitval.

Onderzoek toont echter wel aan dat stress verhoogde cortisolspiegels veroorzaakt bij zowel mannen als vrouwen.

Verhoogde cortisolspiegels veroorzaken een toename van DHT (het hormoon dat verantwoordelijk is voor het blokkeren van de haargroei) in je hoofdhuid. Hier zijn enkele stressverlichtende tips om je haar op het goede spoor te houden:

  • Neem contact op met vrienden, familie, collega’s of zelfs een hulpverlener voor hulp bij het bespreken van wat je dwarszit; het zou heel goed kunnen ophelderen waarom je zoveel haar verliest.
  • Leren ontspannen door meditatie te beoefenen of gewoon diep adem te halen kan ook helpen chronische spanningshoofdpijn te verminderen die zich in de loop van de tijd opbouwt.
  • Als je denkt dat sporten helpt om de stress te verlichten, dan is het zeker het proberen waard!

4. Lage testosteronniveaus

Als je een man bent die zijn haar verliest, kan ook een laag testosteronniveau de oorzaak zijn.

Testosteron is een van de vele hormonen die de haargroei regelen. Wanneer je lichaam minder testosteron aanmaakt (of minder van een enzym dat nodig is om testosteron aan te maken), is de kans groter dat je haar verliest.

Testosteron kan ook een rol spelen bij het voorkomen van alopecia, dus het is belangrijk voor zowel mannen als vrouwen met kaalheid of andere vormen van haarverlies om hun hormoonspiegels te controleren door middel van bloedonderzoek en hormoonvervangingstherapie indien nodig.

Een goed dieet, voeding, slaap en lichaamsbeweging zullen allemaal een rol spelen bij het in balans houden van je geslachtshormonen, wat essentieel is voor het bestrijden van haaruitval.

5. Psychologische factoren

Soms wordt haaruitval veroorzaakt door psychische problemen zoals depressie, waardoor het moeilijk kan zijn om voor jezelf te zorgen. Een persoon kan zo veel stress hebben dat ze niet beseffen dat hun haar dunner wordt.

Omdat hormonen ook een rol spelen bij de haargroei, kan een verandering in stemming of algehele geestelijke gezondheid de hormoonspiegels beïnvloeden en bijdragen aan haaruitval.

Hetzelfde geldt voor problemen met drugs of alcohol; deze stoffen kunnen de stressreactie van het lichaam versterken, wat resulteert in ernstiger haaruitval.

Als je niet goed voor jezelf zorgt vanwege een aantal problemen, kan dit ook leiden tot dunner haar of haaruitval. Als je gestrest of depressief bent en geen stappen onderneemt om ermee om te gaan, zullen je huid en lichaam daaronder lijden.

6. Medische omstandigheden

Haaruitval kan worden veroorzaakt door medische aandoeningen zoals chemotherapie, stress of zelfs een bevalling. Als je merkt dat je haar verliest zonder duidelijke reden, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts.

Mogelijk heb je een routinecontrole nodig om onderliggende medische problemen uit te sluiten die, indien onbehandeld, kunnen leiden tot kaalheid en andere onaangename symptomen.

In extreme gevallen kan haaruitval ook een teken zijn van chronische ziekten zoals hypothyreoïdie, lupus of diabetes. Neem altijd contact op met je arts als je jezelf zorgen maakt over haaruitval.

7. Het gebruik of misbruik van steroïden

Je hoeft niet in een professioneel sportteam zit om prestatieverhogende middelen tot je te nemen. Het is echter wel een harde realiteit dat steroïden en/of andere prestatieverhogende middelen haaruitval kunnen veroorzaken.

Steroïden zijn synthetische stoffen die natuurlijke hormonen in je lichaam nabootsen, maar in veel grotere hoeveelheden.

Hoewel ze de spiermassa vergroten, leiden ze ook tot hormonale onevenwichtigheden die (in sommige gevallen) grote schade aan je lichaam kunnen aanrichten.

Wanneer je steroïden voor een langere periode gebruikt, leg je overmatige druk op je haarzakjes, waardoor ze volledig kunnen worden vernietigd.

De beste manier om door steroïden veroorzaakt haarverlies te bestrijden, is door ze helemaal niet meer te gebruiken en zo snel mogelijk een medisch expert te raadplegen.

Sommige mensen kunnen echter blijvende haarbeschadiging en kaalheid ervaren, dus het is van zeer groot belang om op de hoogte te zijn van deze gevaren voordat je bepaalde middelen besluit te gebruiken die je haar na verloop van tijd kunnen beschadigen.

Conclusie

Dus, om haaruitval te voorkomen is het belangrijk om goede voeding te bieden voor je haar en je hoofdhuid. Ook het gebruik van een shampoo die speciaal is ontworpen voor de behandeling van haaruitval.

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen
De verschillen tussen zilvershampoo en toner 

Veel mensen kiezen ervoor om hun haar blond te verven. Toch kan het zijn dat je haar na het verven geel kan uitslaan. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het…

De voordelen van een zilvershampoo

Zilvershampoo wordt met de jaren steeds populairder onder de mensen. Vooral bij mensen met blond of grijs haar is zilvershampoo tegenwoordig onmisbaar. Toch zijn er nog veel mensen die het…

Wat zijn de voordelen van melkzuur?

Als je aan mensen vraagt wat melkzuur is denken veel mensen vaak aan een soort verzuurde melk. Toch is melkzuur ook een heel ander product. Melkzuur is namelijk een huidverzorgingsingrediënt….

Welke haarverzorging past bij jouw haartype?

Iedereen weet dat er heel veel verschillende soorten haartypes zijn. Elk haartype heeft weer een ander haarverzorging nodig. Toch is het voor veel mensen moeilijk om erachter te komen welke…

beste zilvershampoo

Je hoort tegenwoordig steeds meer mensen die zilvershampoo gebruiken. Zilvershampoo heeft namelijk een goed effect op geverfd blond of grijs haar. Het geeft namelijk een koele gloed aan het kapsel….

Waarom oogverzorging zo belangrijk is

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bezig met het verzorgen van hun huid. Toch vergeten genoeg mensen het verzorgen van de ogen. Je ogen hebben namelijk ook gewoon een goede verzorging…