7 Oorzaken van haaruitval en hoe voorkom je het?

Door: Erik
Gepubliceerd op:

Helaas kan haaruitval verwoestend zijn. Mensen kunnen last krijgen van angst, depressie en andere psychische problemen.

Gelukkig kun je, door meer te weten te komen over de oorzaken van haaruitval, de kans verkleinen of zelfs voorkomen dat het jou of een geliefde overkomt.

Haaruitval komt voor in twee vormen: tijdelijk haarverlies en permanent haarverlies.

De volgende zijn de meest voorkomende oorzaken van tijdelijke haaruitval en permanent haarverlies.

1. Mannelijke kaalheid

Er zijn verschillende onderliggende factoren die haaruitval beïnvloeden. Een belangrijke is wat bekend staat als mannelijke kaalheid of alopecia androgenetica. Volgens medische experts is 90% van het haarverlies bij mannen te wijten aan een combinatie van genetische aanleg en hormonale invloeden op de haarzakjes.

Tijdens de adolescentie beginnen zowel mannen als vrouwen meestal extra testosteron te produceren.

Dit extra hormoon kan gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor mannelijke kaalheid door kleine structuren genaamd folliculaire eenheden (haarclusters bestaande uit meerdere haren) aan te vallen met DHT (dihydrotestosteron).

Na verloop van tijd verzwakken deze structuren en sterven af.

2. Voedingstekorten

Bepaalde vitamines en mineralen zijn essentieel voor een sterke haargroei, dus als je er niet genoeg van krijgt, kunnen je haarzakjes eronder lijden.

Je hebt ijzer nodig om rode bloedcellen te maken die zuurstof door je lichaam vervoeren, en sommige onderzoeken suggereren dat ijzertekort kan bijdragen aan haaruitval.

Het is ook belangrijk om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen; een tekort kan niet alleen haaruitval en andere symptomen van bloedarmoede veroorzaken, maar het kan ook je energieniveau beïnvloeden.

Bovendien kan het eten van een dieet dat rijk is aan eiwitten, met name essentiële aminozuren zoals methionine en cysteïne, de haarkwaliteit helpen verbeteren.

3. Stress

Stress kan een belangrijke oorzaak zijn van mannelijke kaalheid, maar voor vrouwen is stress geen veelvoorkomende reden voor haaruitval.

Onderzoek toont echter wel aan dat stress verhoogde cortisolspiegels veroorzaakt bij zowel mannen als vrouwen.

Verhoogde cortisolspiegels veroorzaken een toename van DHT (het hormoon dat verantwoordelijk is voor het blokkeren van de haargroei) in je hoofdhuid. Hier zijn enkele stressverlichtende tips om je haar op het goede spoor te houden:

  • Neem contact op met vrienden, familie, collega’s of zelfs een hulpverlener voor hulp bij het bespreken van wat je dwarszit; het zou heel goed kunnen ophelderen waarom je zoveel haar verliest.
  • Leren ontspannen door meditatie te beoefenen of gewoon diep adem te halen kan ook helpen chronische spanningshoofdpijn te verminderen die zich in de loop van de tijd opbouwt.
  • Als je denkt dat sporten helpt om de stress te verlichten, dan is het zeker het proberen waard!

4. Lage testosteronniveaus

Als je een man bent die zijn haar verliest, kan ook een laag testosteronniveau de oorzaak zijn.

Testosteron is een van de vele hormonen die de haargroei regelen. Wanneer je lichaam minder testosteron aanmaakt (of minder van een enzym dat nodig is om testosteron aan te maken), is de kans groter dat je haar verliest.

Testosteron kan ook een rol spelen bij het voorkomen van alopecia, dus het is belangrijk voor zowel mannen als vrouwen met kaalheid of andere vormen van haarverlies om hun hormoonspiegels te controleren door middel van bloedonderzoek en hormoonvervangingstherapie indien nodig.

Een goed dieet, voeding, slaap en lichaamsbeweging zullen allemaal een rol spelen bij het in balans houden van je geslachtshormonen, wat essentieel is voor het bestrijden van haaruitval.

5. Psychologische factoren

Soms wordt haaruitval veroorzaakt door psychische problemen zoals depressie, waardoor het moeilijk kan zijn om voor jezelf te zorgen. Een persoon kan zo veel stress hebben dat ze niet beseffen dat hun haar dunner wordt.

Omdat hormonen ook een rol spelen bij de haargroei, kan een verandering in stemming of algehele geestelijke gezondheid de hormoonspiegels beïnvloeden en bijdragen aan haaruitval.

Hetzelfde geldt voor problemen met drugs of alcohol; deze stoffen kunnen de stressreactie van het lichaam versterken, wat resulteert in ernstiger haaruitval.

Als je niet goed voor jezelf zorgt vanwege een aantal problemen, kan dit ook leiden tot dunner haar of haaruitval. Als je gestrest of depressief bent en geen stappen onderneemt om ermee om te gaan, zullen je huid en lichaam daaronder lijden.

6. Medische omstandigheden

Haaruitval kan worden veroorzaakt door medische aandoeningen zoals chemotherapie, stress of zelfs een bevalling. Als je merkt dat je haar verliest zonder duidelijke reden, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts.

Mogelijk heb je een routinecontrole nodig om onderliggende medische problemen uit te sluiten die, indien onbehandeld, kunnen leiden tot kaalheid en andere onaangename symptomen.

In extreme gevallen kan haaruitval ook een teken zijn van chronische ziekten zoals hypothyreoïdie, lupus of diabetes. Neem altijd contact op met je arts als je jezelf zorgen maakt over haaruitval.

7. Het gebruik of misbruik van steroïden

Je hoeft niet in een professioneel sportteam zit om prestatieverhogende middelen tot je te nemen. Het is echter wel een harde realiteit dat steroïden en/of andere prestatieverhogende middelen haaruitval kunnen veroorzaken.

Steroïden zijn synthetische stoffen die natuurlijke hormonen in je lichaam nabootsen, maar in veel grotere hoeveelheden.

Hoewel ze de spiermassa vergroten, leiden ze ook tot hormonale onevenwichtigheden die (in sommige gevallen) grote schade aan je lichaam kunnen aanrichten.

Wanneer je steroïden voor een langere periode gebruikt, leg je overmatige druk op je haarzakjes, waardoor ze volledig kunnen worden vernietigd.

De beste manier om door steroïden veroorzaakt haarverlies te bestrijden, is door ze helemaal niet meer te gebruiken en zo snel mogelijk een medisch expert te raadplegen.

Sommige mensen kunnen echter blijvende haarbeschadiging en kaalheid ervaren, dus het is van zeer groot belang om op de hoogte te zijn van deze gevaren voordat je bepaalde middelen besluit te gebruiken die je haar na verloop van tijd kunnen beschadigen.

Conclusie

Dus, om haaruitval te voorkomen is het belangrijk om goede voeding te bieden voor je haar en je hoofdhuid. Ook het gebruik van een shampoo die speciaal is ontworpen voor de behandeling van haaruitval.

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen
tandenpoetsen met houtskool

Wittere tanden is iets wat veel mensen graag zouden willen. Iets wat tegenwoordig in veel beautyproducten zit verwerkt, is houtskool en nu dus ook in tandpasta. De vraag die veel…

donkere kringen en strepen onder oog

Iets waar veel mensen onzekerheid over hebben zijn zwarte kringen en strepen onder de ogen. Zij vragen zich dan ook af hoe die kringen en strepen onder de ogen komen….

vette huid

Een vette huid is iets wat veel mensen geen fijn gevoel vinden. Mensen beschouwen het als snel als iets wat erg vies is. Maar wat doet je huid, hoe kom…

tips voor haargroei

Je haar groeit natuurlijk eindeloos door. Een haar groeit gemiddeld 2 tot 6 jaar, daarna valt je haar uit. Een haar groeit ongeveer één centimeter per maand. Iedereen heeft verschillende…

tips tegen vettig haar

Veel mensen vinden vettig haar een van de meest vervelende dingen. Het begint te jeuken, je voelt je vies en zo krijg je je haar niet mooi in model. Maar…

Eyeliner

Vind je je uitstraling een beetje saai worden? Dan is eyeliner wat voor jou! Het laat je ogen naar voren komen en ook ziet het er gewoon mooi uit. Daarnaast…