Waarom een sulfaatvrije shampoo gebruiken?

Door: Erik
Gepubliceerd op:

We hebben nooit beter geweten dan dat de meeste shampoos die worden geproduceerd, bestaan uit sulfaten.

Deze sulfaten zijn bepaalde zouten van zwavelzuur, die zo krachtig zijn dat ze de haren mooi schoon maken. Het zorgt er namelijk voor dat vettigheid uit de haren en hoofdhuid wordt verwijderd.

Helaas heb je wel wat vettigheid nodig om het in vorm te houden en geen droogheid te ontwikkelen.

Als de hoofdhuid dan geen tijd krijgt om te herstellen tot een volgende douchebeurt, dan kan de huid droog en schilferig aanvoelen.

Zoals je kunt lezen zijn sulfaten dus vrij agressief in hun werking, omdat ze de huid en haar dof kunnen maken en kunnen uitdrogen en irriteren.

Het zorgt ervoor dat de natuurlijke huidsmeer van de hoofdhuid als het ware weg wordt ‘gepoetst’, ondanks de reinigende werking van de shampoo. Het kan zelfs haargroei belemmeren!

Inhoudsopgave

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten kun je onderverdelen in vier soorten reinigende middelen, zoals de ingrediënten:

  • Sodium Laureth Sulfate
  • Ammonium Laureth Sulfate
  • TEA Lauryl Sulfate

Allen ook vaak aangeduid als afkortingen SLS, SLES en ALS.

Naast bovengenoemde ingrediënten bevatten de meeste shampoo flessen parabenen. Parabenen is een verzamelnaam voor diverse chemicaliën die moleculaire verbindingen maakt.

Omdat parabenen goedkoop zijn, komen ze ook veel voor in verzorgingsproducten. Helaas kan dit middel kanker veroorzaken en giftige stoffen in jouw lichaam produceren.

Het beste is te gaan voor een shampoo die vrij is van sulfaten en parabenen (chemicaliën).

Daarnaast zijn alle bovengenoemde ingrediënten ook nog slecht voor het milieu.

Omdat shampoo met sulfaten dat schuimachtige effect heeft wanneer je het in de haren masseert, voelt dat voor de mens toch vaak lekker schoon aan. Hoe meer schuim hoe beter zou je denken.

Helaas is dit dus schijn en schuilt er achter dat schuim dus niet zo onschuldige ingrediënten als je zou denken.

Sulfaatvrije shampoo

Gelukkig komen steeds meer shampoos op de markt die vrij zijn van sulfaat. Dit komt door de grote vraag van mensen om minder schadelijke stoffen te gebruiken in verzorgingsproducten en natuurlijker te leven.

Natuurlijk leven doe je met zo min mogelijk schadelijke ingrediënten. In plaats van sulfaten te gebruiken in de ingrediënten, worden nu amfotere of zwitterionische reinigers gebruikt die je herkent aan coco betaine, disodium cocoamphodiacetate en babassuamidopropyl betaine. Je herkent de afkortingen wel door SLSA.

Het kan ook voorkomen dat een sulftaatvrije shampoo toch wat sulfaat in zich heeft, zoals de milde variant sodium coco-sulfate.

Voor- en nadelen van een sulfaatvrije shampoo

Voordelen

Het grootste voordeel van shampoos die sulfaat vrij zijn, is dat ze een milde reiniging hebben op de hoofdhuid en dus ook voor de haren. Het zorgt ervoor dat jouw hoofdhuid rust krijgt van irriterende werkingen.

Vooral als je hier gevoelig voor bent, dan een shampoo zonder sulfaten zijn werk goed doen. Je voedt de hoofdhuid door gebruik van de shampoo met extra olies, vetzuren en de zogeheten plantextracten, zodat de hoofdhuid kan kalmeren en in balans komt.

Dat sulfaatvrije shampoo niet heel veel schuimt, wil niet betekenen dat de shampoo niet goed verzorgd. Hij maakt net zo goed schoon als shampoo met sulfaat, misschien zelfs wel schoner doordat hij de huid goed beschermd en de haarvezels goed voedt. D

oordat in de shampoo geen gebruik wordt gemaakt van sulfaten, blijven natuurlijke bestanddelen over waarmee jij jouw haren mee wast. Hoe natuurlijker het product, hoe beter de werking en gezonder de uitwerking op haren en hoofdhuid.

Nadelen

Omdat de shampoo vrij is van sulfaten en hier vaak meer duurdere en natuurlijke ingrediënten worden gebruikt om de shampoo tot stand te brengen, betaal je hier ook voor.

De shampoo is in vergelijking dus duurder, maar wel gezonder voor haren en hoofdhuid.

Sulfaatvrije shampoo kan beter zijn voor de hoofdhuid en gezonder aanvoelen, maar het kan er ook voor zorgen dat het niet al het vuil, vet of huidverzorgingsproducten zoals gel uit de haren vast. Dit heeft te maken met de milde werking van het soort shampoo.

Ook produceren ze minder schuim en dit kan voor mensen niet prettig zijn. Wat je dan kan proberen is het haar twee keer wassen met kleine hoeveelheden shampoo om zo resten van huidverzorgingsproducten zoals gel te verwijderen.

Wat ook kan helpen is alvorens je een gel koopt, te kijken naar het soort ingrediënten dat erin zit. Ingrediënten zonder siliconen zijn vaak makkelijk op te lossen.

Soorten shampoos

Sulfaatvrije shampoos kun je verkrijgen voor diverse soorten haar- en huidtypen. Zo kan sprake zijn van droog haar of een droge hoofdhuid.

Doordat niet meer met sulfaat wordt gewassen, krijgt de huid geen kans om te gaan schilferen door droogheid. Als jij je haar altijd verft of laat verven, heb je voor het onderhoud van de mooie kleur een speciale shampoo nodig.

Sulfaten zijn niet goed voor gekleurd haar omdat zij de kleur pigmenten beschadigen en zo de haarkleur sneller doffer wordt.

Door sulfaatvrije shampoo te gebruiken, gaat de kleur langer mee. Heb je juist last van vettig haar en een wat vettige hoofdhuid, dan kan de shampoo de huid en daarbij de talgproductie in balans brengen, zodat het minder snel vet wordt.

In geval van krullend haar dan is dit haar vaak al wat droger dan bij andere haartypen.

De shampoo kan hierbij zorgen dat de haren minder snel droog worden en krul meer glans krijgt.

Tot slot

Het is zeker de moeite waard om de shampoo te kiezen boven de sulfaat shampoos die te koop zijn. Zo zorg je goed voor jouw hoofdhuid en haren en werkt dit zeker door in de algehele gezondheid!

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen

Deze tekst gaat over het belang van scheerschuim. Zo weet je precies waarom deze voor velen vanzelfsprekende stap in het scheren, nou eenmaal zo belangrijk is.

In deze blogpost gaat het over de verschillende stappen uit een skincare routine. Zo weet jij precies wat voor verschillende stappen in huidverzorging er zijn.

In deze blogpost wordt uitgelegd hoe je jouw nagels kunt ontdoen van gellak of nepnagels. Zo kun je weer jouw natuurlijke nagels rocken óf ze klaar maken voor de volgende set nagels!

sporters

Haarverzorging voor sporters is essentieel vanwege uitdagingen zoals zweet, chloor, zout water en blootstelling aan de elementen. Basisverzorging omvat regelmatig wassen met geschikte shampoos en conditioners, terwijl specifieke strategieën zoals het dragen van een badmuts of het gebruik van leave-in conditioners kunnen helpen bij specifieke situaties. Kies natuurlijke haarverzorgingsproducten die passen bij jouw haartype en behoeften voor gezond en sterk haar, zelfs tijdens het sporten.

stralende huid voeding

Voor een stralende huid zijn voedingsstoffen als vitamines A, C, E, mineralen zoals zink en selenium, en omega-3 vetzuren essentieel. Water houdt de huid gehydrateerd. Eet groenten, fruit, vette vis en noten, en vermijd suiker, bewerkte voeding, sommige zuivelproducten, alcohol en cafeïne voor een gezonde huid.

zwanger

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je haar zorgvuldig te verzorgen. Gebruik milde en veilige haarproducten zonder sulfaten en parabenen, was je haar regelmatig, vermijd agressieve stylingtools en chemicaliën zoals haarkleurmiddelen tijdens het eerste trimester. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met essentiële voedingsstoffen en hydrateer je haar met maskers. Hormonale veranderingen kunnen haaruitval veroorzaken, maar dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg een arts voor aanhoudende haarproblemen.