Waarom zilvershampoo gebruiken?

Door: Erik
Gepubliceerd op:

Zilvershampoo had tot voor kort een nog wat ouderwets imago. Je kende het misschien wel van de flesjes die vaak bij oudere mensen in de badkamer stonden.

Dit is echt helemaal verleden tijd! Veel mensen hebben intussen ontdekt hoe onmisbaar zilvershampoo kan zijn voor je blonde of grijze haar, of dat nu natuurlijk of gekleurd is.

Je kapper zal dan ook bijna altijd aanraden om deze shampoo te gebruiken na een kleuring in blonde of grijze tinten, of wanneer je deze kleur van jezelf hebt.

Hoe de shampoo precies werkt en waarom het zo onmisbaar is? In dit artikel lees je alles over het gebruik van zilvershampoo.

Inhoudsopgave

Wat is zilvershampoo?

Kort gezegd is zilvershampoo een speciale shampoo waaraan neutraliserende pigmenten zijn toegevoegd.

Deze pigmenten zijn blauw en paars. Wanneer je wel eens over kleurtheorie hebt gehoord, weet je misschien ook dat blauw en paars complementair (tegenovergesteld) zijn aan geel en oranje: deze kleuren neutraliseren elkaar.

Om die reden kun je door het gebruik van deze shampoo de gele of oranje gloed, die je vaak ziet in blond of grijs haar, neutraliseren.

Zo kun je dus ongewenste gele en oranje tinten uit je blonde of grijze coupe verwijderen.

Deze warme tinten ontstaan eigenlijk altijd na verloop van tijd. Wanneer je dus graag je mooie, koele tint wilt behouden, is het gebruik van deze shampoo absoluut een must.

Zilvershampoo is geen haarkleuring, de pigmenten worden gewoon weer uit je haar gewassen met de volgende wasbeurten. Je zult het dus steeds opnieuw moeten gebruiken om het effect bij te houden.

Voordelen zilvershampoo

We noemden natuurlijk al even het allergrootste voordeel; het neutraliseren van ongewenste warme tinten en het geven van een koele tint aan blond, wit en grijs haar.

Daar zullen we zo nog even wat dieper op ingaan. Maar dat is zeker niet het enige voordeel van het gebruik van deze shampoo.

Om nog een aantal voordelen op een rijtje te zetten:

  • Zilvershampoo reinigt je haar. Het is en blijft natuurlijk een shampoo die door de sulfaten je haar reinigt. Je kunt het dus gebruiken in plaats van een gewone shampoo. Je haar krijgt dus niet alleen een frisse, koele kleur, maar wordt ook echt schoon en fris doordat de shampoo talg en productresten uit je haar wast.
  • Veel shampoos bevatten naast de neutraliserende pigmenten, ook verzorgende bestanddelen. Je kunt er dus je haar ook mee verzorgen. Dit is vooral fijn als je haar wat beschadigd is, door bijvoorbeeld de kleurbehandeling.

Voordelen grijs haar

De reden dat je oma vroeger zilvershampoo in het badkamerkastje had staan, is dat de shampoo oorspronkelijk speciaal voor grijs ontwikkeld is.

Sterker nog, grijs haar kan eigenlijk niet zonder deze shampoo. Nu zijn het allang niet alleen meer oma’s die grijs haar hebben, maar is ‘granny hair’ populair onder alle leeftijden.

Omdat grijs natuurlijk een ontzettend koele kleur is, zul je bij grijs haar dan ook sneller last hebben van storende gele of oranje tinten dan bij andere kleuren.

Zeker wanneer het grijs geverfd is en je wilt de kleur goed onderhouden.

Het is dan ook aan te raden om de shampoo regelmatig te gebruiken wanneer je granny hair hebt.

Voordelen blond haar

Niet iedereen met blond haar heeft of wil een koele tint.

In tegenstelling tot grijs haar, bestaan er ook warme, blonde tinten zoals honingblond. In dat geval zijn gelige of oranje tonen in het haar niet ongewenst.

Wil je juist wel die koele blonde kleur, of heb je die van jezelf, dan is een zilver shampoo je beste vriend.

Het maakt hierbij nog wel uit of je natuurlijk blond haar hebt, of dat het gekleurd is.

Gekleurd blond haar zal sneller last hebben van een gele of oranje gloed in het haar. Dit komt omdat je oorspronkelijke, donkere haarkleur van nature sterkere gele en oranje pigmenten heeft.

Deze zullen dus ook weer sneller en sterker naar voren komen dan wanneer je van nature blond haar hebt.

Je zult dus bij geblondeerd haar vaker een zilvershampoo moeten gebruiken dan bij natuurlijk blond haar.

Voordelen andere haarkleuren en highlights

Niet alleen blond en grijs haar frist op van zilvershampoo. Er zijn ook andere haarkleurtrends die een af en toe wel een behandeling met deze shampoo kunnen gebruiken!

Heb je bijvoorbeeld een hippe pastelkleur in je haar, dan kan er ook een gelige gloed ontstaan die je kunt neutraliseren met zilvershampoo.

Highlights zijn ook nog steeds onverminderd gewild, ook in donker haar.

Wanneer je lichtere highlights hebt in bruin haar, is het ook een goed idee om af en toe een zilvershampoo te gebruiken om je highlights op te frissen.

Ook bij (licht)bruin haar kan er namelijk een ongewenste koperachtige gloed ontstaan door oranje en gele pigmenten. Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat de shampoo je bruine haarkleur aantast.

Er bestaan zelfs speciale shampoos voor bruin haar. Overigens geldt: hoe donkerder je haarkleur, hoe minder effect een zilvershampoo zal hebben.

Hoe zilvershampoo gebruiken

Een zilvershampoo gebruik je over het algemeen op dezelfde wijze als een normale shampoo. Je moet het alleen wel even laten inwerken.

Hoe vaak je het gebruikt, en hoe lang je het moet laten inwerken, hangt af van je haarkleur en of dit je natuurlijke kleur is of dat het geverfd is.

Ook kan dit het gebruik en de inwerktijd verschillen per merk en soort shampoo.

Laat je de zilvershampoo te lang inwerken, dan kun je een paarse gloed krijgen in je haar. Geen paniek wanneer je dit overkomt, met een aantal gewone wasbeurten zak dit uit je haar verdwenen zijn.

Tot slot

Soms komt het ook voor dat je het effect van de shampoo niet sterk genoeg is. Zeker wanneer je granny hair of sterk geblondeerd haar hebt, kan dit voorkomen. Je kunt in dat geval de shampoo op handdoekdroog haar aanbrengen en langer laten inwerken.

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen

Deze tekst gaat over het belang van scheerschuim. Zo weet je precies waarom deze voor velen vanzelfsprekende stap in het scheren, nou eenmaal zo belangrijk is.

In deze blogpost gaat het over de verschillende stappen uit een skincare routine. Zo weet jij precies wat voor verschillende stappen in huidverzorging er zijn.

In deze blogpost wordt uitgelegd hoe je jouw nagels kunt ontdoen van gellak of nepnagels. Zo kun je weer jouw natuurlijke nagels rocken óf ze klaar maken voor de volgende set nagels!

sporters

Haarverzorging voor sporters is essentieel vanwege uitdagingen zoals zweet, chloor, zout water en blootstelling aan de elementen. Basisverzorging omvat regelmatig wassen met geschikte shampoos en conditioners, terwijl specifieke strategieën zoals het dragen van een badmuts of het gebruik van leave-in conditioners kunnen helpen bij specifieke situaties. Kies natuurlijke haarverzorgingsproducten die passen bij jouw haartype en behoeften voor gezond en sterk haar, zelfs tijdens het sporten.

stralende huid voeding

Voor een stralende huid zijn voedingsstoffen als vitamines A, C, E, mineralen zoals zink en selenium, en omega-3 vetzuren essentieel. Water houdt de huid gehydrateerd. Eet groenten, fruit, vette vis en noten, en vermijd suiker, bewerkte voeding, sommige zuivelproducten, alcohol en cafeïne voor een gezonde huid.

zwanger

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je haar zorgvuldig te verzorgen. Gebruik milde en veilige haarproducten zonder sulfaten en parabenen, was je haar regelmatig, vermijd agressieve stylingtools en chemicaliën zoals haarkleurmiddelen tijdens het eerste trimester. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met essentiële voedingsstoffen en hydrateer je haar met maskers. Hormonale veranderingen kunnen haaruitval veroorzaken, maar dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg een arts voor aanhoudende haarproblemen.