Wat helpt tegen haaruitval?

Door: Erik
Geupdate op:

Het is de nachtmerrie van veel mensen: haaruitval. Het is natuurlijk een doodnormaal proces dat je elke dag wat haar verliest

. Zo geraakt de gemiddelde mens vlot boven de 100 haren per dag kwijt. Maar wat moet je doen als je merkt dat je haar wel echt dunner begint te worden?

Als je merkt dat je hele plukken haar verliest tijdens het douchen of borstelen? Wat kan je met andere woorden doen tegen haaruitval?

Inhoudsopgave

Wat is haaruitval

Haaruitval is het proces waarbij je meer haar verliest dan er aangroeit. Dat kan een proces zijn van vele jaren waarbij je gradueel meer haar verliest en uiteindelijk kaal wordt. Dat is typisch voor mannen een patroon dat vaak voorkomt.

Haarverlies kan echter ook voorkomen als dunner wordend haar. Dat is een nog veel geleidelijker proces dat je vaak pas na enkele jaren opmerkt.

Het is deze laatste vorm van haaruitval die vooral bij vrouwen voorkomt.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

Voor je goed in kan schatten wat te doen tegen haaruitval is het vanzelfsprekend belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn van haarverlies.

Dat is vaak één van de volgende of een combinatie van de volgende redenen:

Warme temperaturen

Merk je dat jouw haardos toch een stukje volume is verloren? Dan is een goed idee om er even een kalender bij te nemen en te checken in welk seizoen je zit.

Recente studies wijzen immers op een seizoensgebonden patroon van haarverlies.

Tijdens de zomer wanneer de temperaturen het hoogst zijn verliezen vrouwen opvallend meer haar dan tijdens de andere seizoenen.

Niet toevallig werden de laagste aantallen haarverlies opgetekend in hartje winter.

Ouder worden

Ouder worden is natuurlijk de grootste oorzaak voor haarverlies en dat komt vooral bij mannen voor.

Als je merkt dat de bovenkant van je hoofd beduidend minder vol staat dan voorheen is dit vaak het gevolg van ouder worden.

Kortweg gezegd is het zo dat hoe ouder je bent hoe dunner en korter de nieuwe haren worden.

Bovendien sterven de haarzakjes geleidelijk af wat ervoor zorgt dat nieuwe haren niet aangemaakt worden.

De impact van hormonen

Waar mannen vooral haarverlies meemaken door het ouder worden is dat bij vrouwen veeleer door de impact van hormonen.

Oestrogeen heeft een invloed op de haargroei en als een vrouw in de menopauze terecht komt daalt de oestrogeenspiegel gevoelig.

Men vermoed dan ook dat dit de reden is dat vrouwen in de menopauze vaak last hebben van haarverlies.

Stress

Stress noemen we niet alleen de silent killer maar is ook een echte killer voor jouw haar. Zo heeft het stresshormoon cortisol onder andere een invloed op de haarfollikels.

Een te hoog niveau aan cortisol zorgt ervoor dat de groei van jouw haar belemmert wordt. Het zou zelfs haaruitval bevorderen.

Wat kan je doen tegen haaruitval?

Er zijn dus heel wat redenen waarom we onze wilde haren kwijt geraken. Ben je niet per se een fan van met dun haar of met een kale kop door het leven te gaan?

Dan zijn er gelukkig wel een aantal dingen die je kunt doen om haarverlies tegen te gaan.

Let op de vitamines

Vitamines hebben een positieve impact op ons lichaam. Dat is iets dat we allemaal weten. Er zijn echter ook specifieke vitamines die gezond zijn voor onze haardos en de haargroei zelfs kunnen stimuleren.

Je kan op jouw voeding letten dat je deze binnen krijgt of kiezen voor de gemakkelijke weg van de supplementen.

Concreet kan je best voldoende ijzer, zink, biotine en vitamine D opnemen.

Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende eiwitten in jouw dieet te brengen.

Kies voor cafeïne

Daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat je een koffieverslaving moet ontwikkelen. Het gaat eerder over producten zoals shampoo en conditioner die in contact met jouw haar komen.

Cafeïne heeft immers een positief effect op de levensduur van haarwortels.

Als je regelmatig jouw haren wast met een shampoo en conditioner die cafeïne bevat zorg je dus voor een vermindering van de haaruitval.

Ga voor een goede borstel

Het is één van de meest gemaakte fouten bij haarverzorging: een borstel gebruiken die niet bij jouw haartype past.

Een foute borstel kan immers heel wat schade aanrichten en zelfs zorgen voor haaruitval.

Tracht alleszins al plastieken borstels te vermijden: deze maken het haar statisch en zorgen zo voor een verhoogde kans op beschadiging. Metalen borstels zijn dan weer veel te ruw voor de hoofdhuid en beschadigen op die manier de haren.

Koop bij voorkeur een houten borstel aangepast aan jouw haartype en eventueel met echte haren. Een borstel met echter haren zorgt voor minder beschadiging van de haarzakjes.

Ook een goede tip hierbij: borstel als je haar droog is. Het haar is immers veel kwetsbaarder als het nat is.

Let op met vitamine A

We zeiden hier een stukje voor om vitamines te gebruiken. Dat klopt maar let wel op met overconsumptie van vitamine A.

Te veel vitamine A opnemen kan immers een heel scala aan nare gevolgen met zich meebrengen.

Dat zorgt onder andere voor haaruitval, een droge mond, hoofdpijn en ga zo maar door.

Conclusie: Beweeg!

Jouw lichaam in actie laten schieten is niet alleen een goed idee voor jouw conditie maar ook voor jouw haar.

Hoe meer je beweegt hoe beter de bloedsomloop is. En een goede bloedsomloop zorgt voor minder haaruitval en dus ook het behoud van jouw mooide, dikke haarbos.

Het spreekt natuurlijk wel voor zich dat je hier niet gelijk een effect van gaat ondervinden. Net zoals alles in het leven heb je geduld nodig.

Bonustip die samenhangt met het bewegen: drink voldoende water. Om haar op te bouwen is heel wat water nodig. Een glas of acht per dag!

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen

Deze tekst gaat over het belang van scheerschuim. Zo weet je precies waarom deze voor velen vanzelfsprekende stap in het scheren, nou eenmaal zo belangrijk is.

In deze blogpost gaat het over de verschillende stappen uit een skincare routine. Zo weet jij precies wat voor verschillende stappen in huidverzorging er zijn.

In deze blogpost wordt uitgelegd hoe je jouw nagels kunt ontdoen van gellak of nepnagels. Zo kun je weer jouw natuurlijke nagels rocken óf ze klaar maken voor de volgende set nagels!

sporters

Haarverzorging voor sporters is essentieel vanwege uitdagingen zoals zweet, chloor, zout water en blootstelling aan de elementen. Basisverzorging omvat regelmatig wassen met geschikte shampoos en conditioners, terwijl specifieke strategieën zoals het dragen van een badmuts of het gebruik van leave-in conditioners kunnen helpen bij specifieke situaties. Kies natuurlijke haarverzorgingsproducten die passen bij jouw haartype en behoeften voor gezond en sterk haar, zelfs tijdens het sporten.

stralende huid voeding

Voor een stralende huid zijn voedingsstoffen als vitamines A, C, E, mineralen zoals zink en selenium, en omega-3 vetzuren essentieel. Water houdt de huid gehydrateerd. Eet groenten, fruit, vette vis en noten, en vermijd suiker, bewerkte voeding, sommige zuivelproducten, alcohol en cafeïne voor een gezonde huid.

zwanger

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je haar zorgvuldig te verzorgen. Gebruik milde en veilige haarproducten zonder sulfaten en parabenen, was je haar regelmatig, vermijd agressieve stylingtools en chemicaliën zoals haarkleurmiddelen tijdens het eerste trimester. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met essentiële voedingsstoffen en hydrateer je haar met maskers. Hormonale veranderingen kunnen haaruitval veroorzaken, maar dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg een arts voor aanhoudende haarproblemen.