Wat helpt tegen haaruitval?

Door: Erik
Geupdate op:

Het is de nachtmerrie van veel mensen: haaruitval. Het is natuurlijk een doodnormaal proces dat je elke dag wat haar verliest

. Zo geraakt de gemiddelde mens vlot boven de 100 haren per dag kwijt. Maar wat moet je doen als je merkt dat je haar wel echt dunner begint te worden?

Als je merkt dat je hele plukken haar verliest tijdens het douchen of borstelen? Wat kan je met andere woorden doen tegen haaruitval?

Inhoudsopgave

Wat is haaruitval

Haaruitval is het proces waarbij je meer haar verliest dan er aangroeit. Dat kan een proces zijn van vele jaren waarbij je gradueel meer haar verliest en uiteindelijk kaal wordt. Dat is typisch voor mannen een patroon dat vaak voorkomt.

Haarverlies kan echter ook voorkomen als dunner wordend haar. Dat is een nog veel geleidelijker proces dat je vaak pas na enkele jaren opmerkt.

Het is deze laatste vorm van haaruitval die vooral bij vrouwen voorkomt.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

Voor je goed in kan schatten wat te doen tegen haaruitval is het vanzelfsprekend belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn van haarverlies.

Dat is vaak één van de volgende of een combinatie van de volgende redenen:

Warme temperaturen

Merk je dat jouw haardos toch een stukje volume is verloren? Dan is een goed idee om er even een kalender bij te nemen en te checken in welk seizoen je zit.

Recente studies wijzen immers op een seizoensgebonden patroon van haarverlies.

Tijdens de zomer wanneer de temperaturen het hoogst zijn verliezen vrouwen opvallend meer haar dan tijdens de andere seizoenen.

Niet toevallig werden de laagste aantallen haarverlies opgetekend in hartje winter.

Ouder worden

Ouder worden is natuurlijk de grootste oorzaak voor haarverlies en dat komt vooral bij mannen voor.

Als je merkt dat de bovenkant van je hoofd beduidend minder vol staat dan voorheen is dit vaak het gevolg van ouder worden.

Kortweg gezegd is het zo dat hoe ouder je bent hoe dunner en korter de nieuwe haren worden.

Bovendien sterven de haarzakjes geleidelijk af wat ervoor zorgt dat nieuwe haren niet aangemaakt worden.

De impact van hormonen

Waar mannen vooral haarverlies meemaken door het ouder worden is dat bij vrouwen veeleer door de impact van hormonen.

Oestrogeen heeft een invloed op de haargroei en als een vrouw in de menopauze terecht komt daalt de oestrogeenspiegel gevoelig.

Men vermoed dan ook dat dit de reden is dat vrouwen in de menopauze vaak last hebben van haarverlies.

Stress

Stress noemen we niet alleen de silent killer maar is ook een echte killer voor jouw haar. Zo heeft het stresshormoon cortisol onder andere een invloed op de haarfollikels.

Een te hoog niveau aan cortisol zorgt ervoor dat de groei van jouw haar belemmert wordt. Het zou zelfs haaruitval bevorderen.

Wat kan je doen tegen haaruitval?

Er zijn dus heel wat redenen waarom we onze wilde haren kwijt geraken. Ben je niet per se een fan van met dun haar of met een kale kop door het leven te gaan?

Dan zijn er gelukkig wel een aantal dingen die je kunt doen om haarverlies tegen te gaan.

Let op de vitamines

Vitamines hebben een positieve impact op ons lichaam. Dat is iets dat we allemaal weten. Er zijn echter ook specifieke vitamines die gezond zijn voor onze haardos en de haargroei zelfs kunnen stimuleren.

Je kan op jouw voeding letten dat je deze binnen krijgt of kiezen voor de gemakkelijke weg van de supplementen.

Concreet kan je best voldoende ijzer, zink, biotine en vitamine D opnemen.

Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende eiwitten in jouw dieet te brengen.

Kies voor cafeïne

Daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat je een koffieverslaving moet ontwikkelen. Het gaat eerder over producten zoals shampoo en conditioner die in contact met jouw haar komen.

Cafeïne heeft immers een positief effect op de levensduur van haarwortels.

Als je regelmatig jouw haren wast met een shampoo en conditioner die cafeïne bevat zorg je dus voor een vermindering van de haaruitval.

Ga voor een goede borstel

Het is één van de meest gemaakte fouten bij haarverzorging: een borstel gebruiken die niet bij jouw haartype past.

Een foute borstel kan immers heel wat schade aanrichten en zelfs zorgen voor haaruitval.

Tracht alleszins al plastieken borstels te vermijden: deze maken het haar statisch en zorgen zo voor een verhoogde kans op beschadiging. Metalen borstels zijn dan weer veel te ruw voor de hoofdhuid en beschadigen op die manier de haren.

Koop bij voorkeur een houten borstel aangepast aan jouw haartype en eventueel met echte haren. Een borstel met echter haren zorgt voor minder beschadiging van de haarzakjes.

Ook een goede tip hierbij: borstel als je haar droog is. Het haar is immers veel kwetsbaarder als het nat is.

Let op met vitamine A

We zeiden hier een stukje voor om vitamines te gebruiken. Dat klopt maar let wel op met overconsumptie van vitamine A.

Te veel vitamine A opnemen kan immers een heel scala aan nare gevolgen met zich meebrengen.

Dat zorgt onder andere voor haaruitval, een droge mond, hoofdpijn en ga zo maar door.

Conclusie: Beweeg!

Jouw lichaam in actie laten schieten is niet alleen een goed idee voor jouw conditie maar ook voor jouw haar.

Hoe meer je beweegt hoe beter de bloedsomloop is. En een goede bloedsomloop zorgt voor minder haaruitval en dus ook het behoud van jouw mooide, dikke haarbos.

Het spreekt natuurlijk wel voor zich dat je hier niet gelijk een effect van gaat ondervinden. Net zoals alles in het leven heb je geduld nodig.

Bonustip die samenhangt met het bewegen: drink voldoende water. Om haar op te bouwen is heel wat water nodig. Een glas of acht per dag!

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen
De verschillen tussen zilvershampoo en toner 

Veel mensen kiezen ervoor om hun haar blond te verven. Toch kan het zijn dat je haar na het verven geel kan uitslaan. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het…

De voordelen van een zilvershampoo

Zilvershampoo wordt met de jaren steeds populairder onder de mensen. Vooral bij mensen met blond of grijs haar is zilvershampoo tegenwoordig onmisbaar. Toch zijn er nog veel mensen die het…

Wat zijn de voordelen van melkzuur?

Als je aan mensen vraagt wat melkzuur is denken veel mensen vaak aan een soort verzuurde melk. Toch is melkzuur ook een heel ander product. Melkzuur is namelijk een huidverzorgingsingrediënt….

Welke haarverzorging past bij jouw haartype?

Iedereen weet dat er heel veel verschillende soorten haartypes zijn. Elk haartype heeft weer een ander haarverzorging nodig. Toch is het voor veel mensen moeilijk om erachter te komen welke…

beste zilvershampoo

Je hoort tegenwoordig steeds meer mensen die zilvershampoo gebruiken. Zilvershampoo heeft namelijk een goed effect op geverfd blond of grijs haar. Het geeft namelijk een koele gloed aan het kapsel….

Waarom oogverzorging zo belangrijk is

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bezig met het verzorgen van hun huid. Toch vergeten genoeg mensen het verzorgen van de ogen. Je ogen hebben namelijk ook gewoon een goede verzorging…