Wat Zijn Parabenen in Een Shampoo?

Door: Erik
Geupdate op:

Waarom hebben shampoo flessen parabenen. Veel mensen vragen zich dit af, en waarom er parabenen in shampoo zitten.

De afgelopen weken hebben we onderzoek gedaan naar parabenen, de effecten ervan, waarom ze gebruikt worden en wat voor impact het heeft op ons dagelijks leven.

Parabenen zijn stoffen in een shampoo die ervoor zorgen dat de houdbaarheid verlengd wordt. Dit voorkomt schimmels en bacteriën. Er zijn verschillende soorten parabenen, waarvan methylparabeen de meest voorkomende is.

Laten we dieper duiken in de wereld van parabenen.

Inhoudsopgave

Wat zijn de voor- en nadelen van parabenen?

Net als bij elk ander ingrediënt, heeft parabenen ook zijn voor- en nadelen.

Voordelen van parabenen

  • Helpt tegen veroudering van de huid
  • Voorkomt dat bacteriën en schimmels groeien

Nadelen van parabenen

  • Kan huidirritatie veroorzaken
  • Kan hoofdhuid uitdrogen

Zoals je ziet, heeft het zijn voor- en nadeel.

Maar wist je dat parabenen ook in andere soorten producten te vinden zijn.

Producten als tandpasta, make-up, deodorant en nog veel meer. Zulke soorten producten hebben allemaal parabenen.

Maar… er zijn altijd producten die parabenen-vrij zijn, vaak is dit terug te zien op verpakking of op de ingrediëntenlijst.

Daarom is het van belang om altijd de ingredienten lijst goed door te nemen, vaak kopen mensen zomaar een product zonder erbij na te denken.

PRO TIP: Wil je zeker weten of een product parabenen bevat, kijk dan op de website van de producent/fabrikant.

Dit is de beste manier, want vaak weten verkoopmedewerkers ook niet altijd of een product parabenen bevat.

Wat zijn de effecten van parabenen?

Er is veel onderzoek gedaan naar parabenen, maar over de effecten is nog niet veel bekend.

We weten wel dat het kan leiden tot huidirritatie en dat het de hoofdhuid kan uitdrogen.

Maar of het schadelijk is voor onze gezondheid, is nog niet duidelijk.

In deze studie is te lezen dat het ook impact kan uitoefenen op de hormonen.

“Methylparaben kan invloed hebben op de hormonale balans en daardoor mogelijk ook op de ontwikkeling van kanker.”

Daarom ben ik zelf geen fan van parabenen, maar jammer genoeg is dit niet altijd te vermijden.

Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een parabenen-vrij product, maar die zijn helaas niet overal verkrijgbaar.

4 Veelvoorkomende bijwerkingen van parabenen

Dit zijn de 4 meest voorkomende bijwerkingen van parabenen:

1. Huidirritatie

Huidirritatie is vaak het eerste symptoom van een overgevoeligheid voor parabenen. Dit komt door lotions, crèmes en andere verzorgingsproducten die vaak parabenen bevatten.

Maar ook door voedingsmiddelen, zoals kant-en-klare maaltijden, koekjes en snoep. Als je hier last van hebt, is het verstandig om parabenen te vermijden.

2. Allergische reacties

Allergische reacties kunnen optreden als je in aanraking komt met parabenen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je parabenen in je haar hebt en het nat wordt.

Je kunt dan last krijgen van een jeukende hoofdhuid, roodheid of zelfs kleine puistjes.

3. Huiduitslag

Een huiduitslag kan ontstaan na langdurig gebruik van parabenen. Deze uitslag ziet eruit als rode bultjes en kan erg jeuken.

4. Ontsteking van de hoofdhuid

Een ontsteking van de hoofdhuid kan optreden als je parabenen gebruikt in een shampoo of conditioner. Dit komt vaak doordat parabenen uitdrogen en irriteren.

Zit er in elke fles shampoo parabenen?

Nee, niet in elke fles shampoo zitten parabenen. Maar de meeste flessen bevatten wel parabenen. Je kunt het beste op de verpakking kijken of op de ingrediëntenlijst.

Gelukkig bevat niet elke fles shampoo parabenen, dit is afhankelijk van het merk. Er zijn ook flessen shampoo zonder parabenen verkrijgbaar.

Zelf heb ik jaren lang shampoos en conditioners gebruikt met parabenen. Maar de afgelopen jaren ben ik gaan kijken naar haarproducten zonder parabenen.

En met succes!

Na weken lang producten testen, kwam ik eindelijk bij Olaplex Shampoo.

Deze shampoo is veruit de beste op het gebied van haarverzorging, zonder parabenen

Het is niet de goedkoopste, maar zeker wel een van de beste. Vooral als je op zoek bent naar een shampoo zonder parabenen, dan is dit echt een no-brainer. Honderden… duizenden mensen gebruiken deze shampoo.

Je krijgt er niet alleen zacht haar van, maar je haar wordt (in mijn geval) 10x zo sterk. Probeer het uit en zie de resultaten zelf, dit is echt een van de betere op de markt.

Waarom zijn parabenen slecht voor je haar?

Parabenen zijn slecht voor je haar omdat ze het uitdrogen en irriteren. Daarnaast kan het ook leiden tot huidirritatie en een ontsteking van de hoofdhuid. Kies dus altijd voor een haarproduct zonder parabenen.

Zelfs als je geen last hebt van huidirritatie of een allergische reactie, is het verstandig om parabenen te vermijden. Ze kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor de gezondheid.

Veel mensen weten vaak niet dat er parabenen in hun haarproducten zitten. Kijk dus goed op de verpakking of op de ingrediëntenlijst van je budget shampoo en conditioner.

Er zijn talloze producten zonder parabenen verkrijgbaar, dus je hoeft niet langer parabenen te gebruiken als je hier last van hebt.

Als het kan, probeer altijd producten te kopen zonder parabenen.

Tot slot wil

Parabenen zijn voor de meeste mensen niet schadelijk, maar voor sommige mensen kunnen ze wel een probleem zijn. Kies daarom altijd voor een haarproduct zonder parabenen, ook als je geen last hebt van huidirritatie of allergische reacties.

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen
De verschillen tussen zilvershampoo en toner 

Veel mensen kiezen ervoor om hun haar blond te verven. Toch kan het zijn dat je haar na het verven geel kan uitslaan. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het…

De voordelen van een zilvershampoo

Zilvershampoo wordt met de jaren steeds populairder onder de mensen. Vooral bij mensen met blond of grijs haar is zilvershampoo tegenwoordig onmisbaar. Toch zijn er nog veel mensen die het…

Wat zijn de voordelen van melkzuur?

Als je aan mensen vraagt wat melkzuur is denken veel mensen vaak aan een soort verzuurde melk. Toch is melkzuur ook een heel ander product. Melkzuur is namelijk een huidverzorgingsingrediënt….

Welke haarverzorging past bij jouw haartype?

Iedereen weet dat er heel veel verschillende soorten haartypes zijn. Elk haartype heeft weer een ander haarverzorging nodig. Toch is het voor veel mensen moeilijk om erachter te komen welke…

beste zilvershampoo

Je hoort tegenwoordig steeds meer mensen die zilvershampoo gebruiken. Zilvershampoo heeft namelijk een goed effect op geverfd blond of grijs haar. Het geeft namelijk een koele gloed aan het kapsel….

Waarom oogverzorging zo belangrijk is

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bezig met het verzorgen van hun huid. Toch vergeten genoeg mensen het verzorgen van de ogen. Je ogen hebben namelijk ook gewoon een goede verzorging…