Wat Zijn Parabenen in Een Shampoo?

Door: Erik
Geupdate op:

Waarom hebben shampoo flessen parabenen. Veel mensen vragen zich dit af, en waarom er parabenen in shampoo zitten.

De afgelopen weken hebben we onderzoek gedaan naar parabenen, de effecten ervan, waarom ze gebruikt worden en wat voor impact het heeft op ons dagelijks leven.

Parabenen zijn stoffen in een shampoo die ervoor zorgen dat de houdbaarheid verlengd wordt. Dit voorkomt schimmels en bacteriën. Er zijn verschillende soorten parabenen, waarvan methylparabeen de meest voorkomende is.

Laten we dieper duiken in de wereld van parabenen.

Wat zijn de voor- en nadelen van parabenen?

Net als bij elk ander ingrediënt, heeft parabenen ook zijn voor- en nadelen.

Voordelen van parabenen

  • Helpt tegen veroudering van de huid
  • Voorkomt dat bacteriën en schimmels groeien

Nadelen van parabenen

  • Kan huidirritatie veroorzaken
  • Kan hoofdhuid uitdrogen

Zoals je ziet, heeft het zijn voor- en nadeel.

Maar wist je dat parabenen ook in andere soorten producten te vinden zijn.

Producten als tandpasta, make-up, deodorant en nog veel meer. Zulke soorten producten hebben allemaal parabenen.

Maar… er zijn altijd producten die parabenen-vrij zijn, vaak is dit terug te zien op verpakking of op de ingrediëntenlijst.

Daarom is het van belang om altijd de ingredienten lijst goed door te nemen, vaak kopen mensen zomaar een product zonder erbij na te denken.

PRO TIP: Wil je zeker weten of een product parabenen bevat, kijk dan op de website van de producent/fabrikant.

Dit is de beste manier, want vaak weten verkoopmedewerkers ook niet altijd of een product parabenen bevat.

Wat zijn de effecten van parabenen?

Er is veel onderzoek gedaan naar parabenen, maar over de effecten is nog niet veel bekend.

We weten wel dat het kan leiden tot huidirritatie en dat het de hoofdhuid kan uitdrogen.

Maar of het schadelijk is voor onze gezondheid, is nog niet duidelijk.

In deze studie is te lezen dat het ook impact kan uitoefenen op de hormonen.

“Methylparaben kan invloed hebben op de hormonale balans en daardoor mogelijk ook op de ontwikkeling van kanker.”

Daarom ben ik zelf geen fan van parabenen, maar jammer genoeg is dit niet altijd te vermijden.

Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een parabenen-vrij product, maar die zijn helaas niet overal verkrijgbaar.

4 Veelvoorkomende bijwerkingen van parabenen

Dit zijn de 4 meest voorkomende bijwerkingen van parabenen:

1. Huidirritatie

Huidirritatie is vaak het eerste symptoom van een overgevoeligheid voor parabenen. Dit komt door lotions, crèmes en andere verzorgingsproducten die vaak parabenen bevatten.

Maar ook door voedingsmiddelen, zoals kant-en-klare maaltijden, koekjes en snoep. Als je hier last van hebt, is het verstandig om parabenen te vermijden.

2. Allergische reacties

Allergische reacties kunnen optreden als je in aanraking komt met parabenen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je parabenen in je haar hebt en het nat wordt.

Je kunt dan last krijgen van een jeukende hoofdhuid, roodheid of zelfs kleine puistjes.

3. Huiduitslag

Een huiduitslag kan ontstaan na langdurig gebruik van parabenen. Deze uitslag ziet eruit als rode bultjes en kan erg jeuken.

4. Ontsteking van de hoofdhuid

Een ontsteking van de hoofdhuid kan optreden als je parabenen gebruikt in een shampoo of conditioner. Dit komt vaak doordat parabenen uitdrogen en irriteren.

Zit er in elke fles shampoo parabenen?

Nee, niet in elke fles shampoo zitten parabenen. Maar de meeste flessen bevatten wel parabenen. Je kunt het beste op de verpakking kijken of op de ingrediëntenlijst.

Gelukkig bevat niet elke fles shampoo parabenen, dit is afhankelijk van het merk. Er zijn ook flessen shampoo zonder parabenen verkrijgbaar.

Zelf heb ik jaren lang shampoos en conditioners gebruikt met parabenen. Maar de afgelopen jaren ben ik gaan kijken naar haarproducten zonder parabenen.

En met succes!

Na weken lang producten testen, kwam ik eindelijk bij Olaplex Shampoo.

Deze shampoo is veruit de beste op het gebied van haarverzorging, zonder parabenen

Het is niet de goedkoopste, maar zeker wel een van de beste. Vooral als je op zoek bent naar een shampoo zonder parabenen, dan is dit echt een no-brainer. Honderden… duizenden mensen gebruiken deze shampoo.

Je krijgt er niet alleen zacht haar van, maar je haar wordt (in mijn geval) 10x zo sterk. Probeer het uit en zie de resultaten zelf, dit is echt een van de betere op de markt.

Waarom zijn parabenen slecht voor je haar?

Parabenen zijn slecht voor je haar omdat ze het uitdrogen en irriteren. Daarnaast kan het ook leiden tot huidirritatie en een ontsteking van de hoofdhuid. Kies dus altijd voor een haarproduct zonder parabenen.

Zelfs als je geen last hebt van huidirritatie of een allergische reactie, is het verstandig om parabenen te vermijden. Ze kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor de gezondheid.

Veel mensen weten vaak niet dat er parabenen in hun haarproducten zitten. Kijk dus goed op de verpakking of op de ingrediëntenlijst van je budget shampoo en conditioner.

Er zijn talloze producten zonder parabenen verkrijgbaar, dus je hoeft niet langer parabenen te gebruiken als je hier last van hebt.

Als het kan, probeer altijd producten te kopen zonder parabenen.

Tot slot wil

Parabenen zijn voor de meeste mensen niet schadelijk, maar voor sommige mensen kunnen ze wel een probleem zijn. Kies daarom altijd voor een haarproduct zonder parabenen, ook als je geen last hebt van huidirritatie of allergische reacties.

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen

BeautyGaze heeft Iontrend.nl overgenomen. Deze online shop zal zich focussen op de verkoop van haarproducten, huidverzorgingsmiddelen en andere beauty producten voor het aanbieden naar eindgebruikers via internet. BeautyGaze wil ervoor…

BeautyGaze heeft Jeanderegezicht.nl overgenomen, een website en tevens community waar iedereen zijn of haar gezicht kan laten beoordelen. Iedere dag wordt er op deze website een foto geplaatst met daarbij…

BeautyGaze heeft Freshwatervalley.nl gekocht en ik ga het een nieuw leven geven door middel van content over beauty, fashion en lifestyle.  In de toekomst zullen er verschillende veranderingen op de…

BeautyGaze heeft NanoControle.nl officieel overgenomen. We hebben hiermee een groot deel van de bezoekers doorgestuurd naar artikelen zoals: Beste Zilvershampoo Beste Anti Roos Shampoo Olaplex 3 Review Dit zijn enkele…

Op zoek naar een shampoo, maar weet je niet waar je op moet letten? Dit zijn de 10 belangrijkste kenmerken waar je op moet letten wanneer je een shampoo gaat…

Sulfaten zijn chemische ingredienten die de shampoo laat schuimen. Daarnaast helpen sulfaten ook bij het reinigen van de haren. Het enige nadeel aan sulfaten in een shampoo is dat het…