Zijn highlights slecht voor je haar?

Door: Erik
Gepubliceerd op:

Highlights zijn iets waar elke vrouw in haar leven wel eens mee experimenteert. Het zijn in essentie streepjes verf in het haar met een net iets lichtere kleur dan de eigen haarkleur.

Zo krijg je een frisse look en heel wat diepgang in het kapsel. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de techniek ontzettend populair is.

De grote vraag die veel mensen zich echter stellen is of je hiermee het haar geen schade toebrengt.

Je kleurt immers delen van jouw haar en iedereen weet ondertussen dat overmatig kleuren nefast is. Hoog tijd dus om even op onderzoek te gaan in de wereld van de highlights!

Kunnen ze jouw haar beschadigen?

Om meteen met de deur in huis te vallen: het antwoord is ja. Net zoals alles dat je met jouw haar doet is het mogelijk dat je met deze techniek schade toebrengt.

Jouw haar kleuren brengt immers altijd schade toe aan het haar. Belangrijk om meteen hierbij te vermelden is echter wel dat de hoeveelheid schade sterk afhankelijk is van hoe groot het verschil met jouw natuurlijk kapsel is.

Als je dus kiest voor subtiele streepjes in het haar dan blijft de schade minimaal tot zelfs onmerkbaar. Ga je toch voor heel wat tinten lichter?

Dan zal de schade heel wat minder meevallen.

Dit komt omdat de haarkleur lichter maken in essentie niets meer is dan het haar ontdoen van pigment.

In dit proces beschadig je echter ook de proteïnen in de haarstreng wat jouw haar zwakker en brozer maakt.

Dat betekent niet per se dat jouw haar af gaat breken na het kleuren maar een effect heeft het absoluut.

Welke schade brengt highlighten specifiek toe?

Als je specifiek kijkt naar de techniek van het highlighten dan zijn er een paar dingen die je kunt verwachten betreffende jouw haar.

De schade op de korte termijn is een verlies van vocht en haar dat minder elastisch is. Heb je krullend haar? Dan kan je merken dat jouw normaal krulpatroon een tikje aangepast is.

Op lange termijn hangt alles af van hoeveel zorg je aan jouw haar besteedt na het highlighten.

De effecten op lange termijn zijn droog en broos haar dat snel kan breken. Bovendien verzwakt het haar ook wat kan leiden tot het bekende pluizige haar. Dat klinkt allemaal heel ernstig maar het sleutelwoord hier is verzorging.

Als je jouw haar correct blijft verzorgen doorheen het hele proces dan is de kans op verregaande schade minimaal.

Bovendien kunnen heel wat negatieve effecten op zowel korte als lange termijn vermeden worden. Je hoeft dus nog niet meteen jouw afspraak bij de kapper uit te stellen.

Zijn sommige haartypes gevoeliger?

Het enige haartype is het andere niet en de ene haarkleur is ook de andere niet. Je kunt je dus zeker de vraag stellen of de schade altijd even groot is.

Het korte antwoord daarop is: nee. Sommige haartypes hebben sneller last van beschadigingen dan andere.

Zo heb je bijvoorbeeld pech als jouw haar van nature uit een krullend patroon heeft.

Haar kleuren en highlights zetten hebben hier meer effect omdat krullend haar van nature uit droger is.

Daarnaast heb je ook meer kans op schade aan het haar als je van nature uit zeer fijn haar hebt. Fijn haar breekt sneller.

De grootste impact heeft echter nog altijd hoe drastisch de verandering is. Hoe verder je van je eigen haarkleur gaat hoe groter de impact.

Bij het traditionele highlighten ga je een tint of twee lichter dan de eigen haarkleur. Er zijn echter ook vrouwen die verkiezen om dat verschil nog wat extra in de verf te zetten.

Vanaf dan verhoogt het risico op beschadigd haar enorm.

Wat kan de haarstylist doen?

Gelukkig kan je zelf de handen uit de mouwen steken en heel wat ondernemen om de schade van highlights te minimaliseren en zelfs weg te werken.

Ook jouw haarstylist kan hier trouwens meteen bij helpen. Veel hangt immers af van het exacte product dat bij het highlighten gebruikt wordt.

Het spreekt voor zich dat hier heel wat verschil tussen zit en er dus ook heel wat verschil zit in de impact op jouw haar.

Bovendien is ook de tijd die in de behandeling wordt gestoken van groot belang. In de regel is het zo dat hoe korter de behandeling is hoe meer kans je hebt op beschadigd haar. Heb je bijvoorbeeld heel donker haar van nature?

Dan is het misschien geen slecht idee om de optie op meerdere sessies doot te spreken met de stylist.

Ben je iemand die zelf je haar thuis in orde brengt? Dan kan je ook best zelf even research doen naar welke producten het minst jouw haar belasten.

Wat kan je zelf doen?

Merk je thuis dat er toch schade opgetreden is na het aanbrengen van highlights? Dan is het belangrijk om goed voor je haar te zorgen.

Dat betekent dat je best het aantal wasbeurten per week beperkt. Hoe vaker je je haar wast hoe brozer het zal worden.

Dat betekent dat je de föhn, de stijltang en de krultang best links laat liggen. Hitte zorgt immers voor extra droog en beschadigd haar en dat is nu exact wat je best kunt vermijden.

Conclusie

Als je echt tot de next level wilt gaan dan kan je ook altijd een speciaal aangepast kussen kopen en een handdoek op basis van microvezels aankopen.

De juiste producten zorgen immers voor minder schade aan jouw haar.

Ook een optie is om een haarmasker te overwegen of om in de winkel of online op zoek te gaan naar producten specifiek bedoeld voor de behandeling van droog en beschadigd haar.

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen

BeautyGaze heeft Iontrend.nl overgenomen. Deze online shop zal zich focussen op de verkoop van haarproducten, huidverzorgingsmiddelen en andere beauty producten voor het aanbieden naar eindgebruikers via internet. BeautyGaze wil ervoor…

BeautyGaze heeft Jeanderegezicht.nl overgenomen, een website en tevens community waar iedereen zijn of haar gezicht kan laten beoordelen. Iedere dag wordt er op deze website een foto geplaatst met daarbij…

BeautyGaze heeft Freshwatervalley.nl gekocht en ik ga het een nieuw leven geven door middel van content over beauty, fashion en lifestyle.  In de toekomst zullen er verschillende veranderingen op de…

BeautyGaze heeft NanoControle.nl officieel overgenomen. We hebben hiermee een groot deel van de bezoekers doorgestuurd naar artikelen zoals: Beste Zilvershampoo Beste Anti Roos Shampoo Olaplex 3 Review Dit zijn enkele…

Op zoek naar een shampoo, maar weet je niet waar je op moet letten? Dit zijn de 10 belangrijkste kenmerken waar je op moet letten wanneer je een shampoo gaat…

Sulfaten zijn chemische ingredienten die de shampoo laat schuimen. Daarnaast helpen sulfaten ook bij het reinigen van de haren. Het enige nadeel aan sulfaten in een shampoo is dat het…