Is babyshampoo goed voor je haar?

Door: Erik
Geupdate op:

Ons haar is één van de zaken aan ons lichaam waar we heel wat aandacht aan geven.

We gaan naar kappers om er goed uit te zien, we hebben ontelbaar veel soorten haarproducten in de winkelrekken en kaal worden is een nationale ramp.

Het spreekt dan ook voor zich dat we altijd op zoek zijn naar een manier om ons kapsel in de optimale conditie te krijgen.

Je hebt dan ook ongetwijfeld al eens de raad gehoord om je haar gewoon met babyshampoo te wassen. Je haar wordt er heerlijk zacht van en als het goed is voor de kleine uk is het toch ook goed voor mij?

Maar is dat wel zo? Is jouw haar wassen met dit type shampoo een goed idee?

Tijd om er even dieper op in te gaan.

Inhoudsopgave

Wat is het verschil?

Shampoo voor volwassenen en shampoo voor baby’s hebben een paar duidelijke verschillen qua samenstelling.

De meeste shampoos voor volwassenen bevatten immers een paar chemische bestanddelen die zorgen voor de reiniging.

Dit zijn de zogenaamde sulfaten. Sulfaten hebben een sterke reinigende kracht maar irriteren ook de ogen.

Dit is dus het product dat je mag bedanken voor die helse oogpijnen onder de douche als je weer eens even te vroeg ze open deed.

Daarnaast is het ook zo dat shampoo voor baby’s vaak schuimmiddelen vervangt door een mild alternatief.

Ook hier is het gevolg alweer dat de reinigende kracht van de shampoo erbij inschiet.

Een shampoo specifiek gericht op baby’s is in principe een shampoo vrij van sulfaten.

Dat heeft als gevolg dat ze de ogen een stuk minder irriteren maar heeft ook als logisch gevolg dat de reinigende werking een stuk minder is dan bij alternatieven.

Overigens is de term sulfaatvrij niet altijd de volledige waarheid bij babyshampoos. Zo hebben heel wat varianten nog altijd het zogenaamde Sodium Trideceth Sulfaat in zich.

Dat betekent echter nog niet dat je je zorgen hoeft te maken en klacht moet gaan indienen voor valse reclame.

Deze variant van de sulfaten is zeer mild en non-ionisch. Met andere woorden: er is geen gevaar voor jouw kleine uk.

Wat hoor ik allemaal over build-up?

Als het over shampoos voor baby’s gaat hoor je soms van de term build-up. Als je het in Keulen hoort donderen bij build-up ben je verre van alleen.

Build-up is een term die verwijst naar het fenomeen waarbij restanten van haarproducten (zoals shampoos, conditioners maar ook stylingproducten) een extra laag op het haar vormen.

Klinkt onschuldig maar kan wel gevolgen hebben. Deze laag is immers in staat om de celvernieuwing van jouw haren te verstoren en zo haaruitval tot gevolg te hebben.

Bij een baby is dat eigenlijk een onbelangrijk fenomeen omdat ze nu eenmaal geen stylingproducten gebruiken. Bij een volwassene kan dat echter wel een factor worden.

Is het veilig in gebruik?

Babyshampoo is een product dat geen of veel minder sulfaten bevat en ook in de rest van de samenstelling zo veel mogelijk agressieve en chemische stoffen links laat liggen.

Dat betekent echter niet dat ze daarbij alle schadelijke stoffen eruit halen. Je kan dat trouwens meteen ook zelf controleren aan de hand van een handige app.

De app INCI vertelt je in een handomdraai na het scannen van de ingrediëntenlijst hoe goed of slecht een bepaald product voor jouw huid is.

Bij babyshampoos is het resultaat vaak gunstiger dan bij shampoos voor volwassenen maar er blijven producten aanwezig die tot een allergische reactie kunnen leiden.

Eerst even research doen is dan ook aangewezen om problemen te vermijden.

En de pH-waarde?

Elk product en elke substantie heeft zo zijn eigen pH-waarde. Deze waarde is een aanduiding voor de zuurtegraad van het product in kwestie.

Dit cijfer is relevant om de irritatie aan de ogen te berekenen. Tranen hebben bijvoorbeeld een pH-waarde die rond de 7 ligt. Dat is dan ook de reden dat de meeste shampoos gericht op baby’s ook een pH-waarde hebben van 7.

Een hoge pH-waarde brengt echter andere problemen met zich mee. Zo kan dit onder andere leiden tot huidproblemen.

Bovendien kan een hoge pH-waarde ervoor zorgen dat jouw haarschubben open gaan staan.

Dit zorgt voor pluizig haar, kan zorgen voor dof haar en ook voor extra beschadigingen aan het haar. Om het kort te zeggen: jouw haar zal dof worden en uitdrogen.

Dit is dus een andere reden waarom het misschien niet het beste idee is om je haar te wassen met babyshampoo.

Dit type shampoo is immers vooral aangepast aan de ogen van de kleine uk en niet zozeer aan de verzorging van het haar van volwassenen.

Als je weet dat een typische shampoo voor volwassenen een pH-waarde heeft van tussen de drie en de vijf dan weet je dat zeven heel hoog ligt.

Conclusie

Als je een grote fan bent van de geur en de feel van jouw haar na babyshampoo? Dan ga je jouw haar niet meteen kapot maken door het gebruik van dit type shampoo.

Aan te raden valt het echter zeker niet. Zo loop je wel degelijk een risico om jouw haar zwakker en droger te maken.

Zo reinig je eigenlijk jouw haar ook niet echt zoals het moet.

Ben je toch op zoek naar een shampoo die mild is voor jouw ogen en zo veel mogelijk agressieve en chemische stoffen de deur wijst?

Dan is een beter alternatief om op zoek te gaan naar natuurlijke shampoos of het gamma in de supermarkt eens goed onder de liep te nemen.

Ook jouw kapper kan je vast en zeker met raad en daad bijstaan in dit onderzoek.

Foto van auteur
Gepubliceerd door
Ik ben de oprichter van BeautyGaze. Afgestudeerd in 2012 af aan het Erasmus Universiteit Rotterdam in International Business, Marketing en Management. Ik houd ervan mensen te helpen zich zeker te voelen over hun uiterlijk. Daarnaast heb ik twee kinderen en woon in Roosendaal.

Lees hier meer over ons team.

bol.com

Snelle verzending

Gratis retourneren

Vandaag bezorgd!

Drogisterij Deals bij Bol.com

Kortingen tot 60%! De nieuwste aanbiedingen voor o.a. parfum, make-up, shampoos en nog veel meer.

Recente artikelen

Deze tekst gaat over het belang van scheerschuim. Zo weet je precies waarom deze voor velen vanzelfsprekende stap in het scheren, nou eenmaal zo belangrijk is.

In deze blogpost gaat het over de verschillende stappen uit een skincare routine. Zo weet jij precies wat voor verschillende stappen in huidverzorging er zijn.

In deze blogpost wordt uitgelegd hoe je jouw nagels kunt ontdoen van gellak of nepnagels. Zo kun je weer jouw natuurlijke nagels rocken óf ze klaar maken voor de volgende set nagels!

sporters

Haarverzorging voor sporters is essentieel vanwege uitdagingen zoals zweet, chloor, zout water en blootstelling aan de elementen. Basisverzorging omvat regelmatig wassen met geschikte shampoos en conditioners, terwijl specifieke strategieën zoals het dragen van een badmuts of het gebruik van leave-in conditioners kunnen helpen bij specifieke situaties. Kies natuurlijke haarverzorgingsproducten die passen bij jouw haartype en behoeften voor gezond en sterk haar, zelfs tijdens het sporten.

stralende huid voeding

Voor een stralende huid zijn voedingsstoffen als vitamines A, C, E, mineralen zoals zink en selenium, en omega-3 vetzuren essentieel. Water houdt de huid gehydrateerd. Eet groenten, fruit, vette vis en noten, en vermijd suiker, bewerkte voeding, sommige zuivelproducten, alcohol en cafeïne voor een gezonde huid.

zwanger

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je haar zorgvuldig te verzorgen. Gebruik milde en veilige haarproducten zonder sulfaten en parabenen, was je haar regelmatig, vermijd agressieve stylingtools en chemicaliën zoals haarkleurmiddelen tijdens het eerste trimester. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met essentiële voedingsstoffen en hydrateer je haar met maskers. Hormonale veranderingen kunnen haaruitval veroorzaken, maar dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg een arts voor aanhoudende haarproblemen.